W wielu domach wieczerza wigilijna nie może obejść się bez tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Choć obecnie raczej odchodzimy od tego zwyczaju, serwując przeważnie wodę czy herbatę, warto zadbać o to, aby ten świąteczny rarytas pojawił się jako dwunasta potrawa. Aromatyczny i kuszący dużą ilością przypraw napój śmiało zasługuje na miano eliksiru zdrowotności. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale wzmacnia nasz organizm!
Podstawą takiego kompotu są suszone: śliwki, gruszki, jabłka oraz morele, czasem dodaje się również figi, skórę pomarańczową, goździki, rodzynki oraz miód. Wysiłek włożony w jego przyrządzenie zrekompensują wam jego cenne właściwości zdrowotne.
Poprawia trawienie
Po obfitej świątecznej uczcie będzie jak znalazł. Jak się okazuje ułatwia on przesuwanie się trawionego jedzenia. Wypijając szklankę owocowej mikstury zapomnisz o niemiłym uczuciu przejedzenia.
Wzmacnia kości
Kości staną się odporniejsze na złamania, gdyż kompot poprawia ich gęstość. Warto tutaj zwrócić szczególną uwagę na dodanie suszonych moreli, ponieważ to głownie dzięki ich właściwościom wspomożemy kondycję kości.
Wspomaga pracę tarczycy
Jeżeli do kompotu dorzucimy większą ilość suszonych gruszek, skorzysta na tym szczególnie tarczyca. Usprawni jej pracę i pobudzi do działania.
Pobudza serce
Dodając do kompotu suszone jabłka, zrobimy ukłon w kierunku serca. Otóż taka mieszanka pobudzi mięsień sercowy. Tym samym, wspomoże krążenie krwi i usprawni jej pompowanie.
Wspomaga procesy krzepnięcia krwi
Kompot z suszu doskonale sprawdzi się u osób, mających problemy z krzepliwością krwi. Dzięki jego właściwościom rany będą się goiły znacznie szybciej, ponieważ poprawia on proces krzepnięcia krwi oraz zmniejsza ryzyko niebezpiecznych zatorów.
Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/fancyfixdecor/
Komentarze
Komentarze