Okazuje się, że podczas pracy przy komputerze wskazane są nie tylko częste przerwy, gdzie zawiesimy oko na zielonej roślince, stojącej w kącie, ale i mały słoik miodu spadziowego, po którego łyżeczkę sięgniemy w wolnej chwili. Każdy rodzaj miodu ma inne właściwości. Dlatego warto wiedzieć, który wybrać, kiedy dokucza alergia czy zawodzi pamięć.
Miód gryczany
Charakteryzuje go ciemno herbaciany lub brunatny kolor. Ma ostry smak i zapach. Poleca się go przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Dodatkowo służy osobom, które zmagają się z osłabionym wzrokiem, słuchem, pamięcią i koncentracją. Co więcej, miód gryczany przyspiesza regenerację organizmu w okresie gojenia się wszelkich ran, a także wzmacnia układ odpornościowy.
Miód spadziowy
Posiada ciemną barwę, od szarozielonej, poprzez brązową do czarnej. W smaku jest zwykle łagodny i niezbyt słodki. Działa wykrztuśnie, dlatego powinien być spożywany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Poza tym poleca się go osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, skórne i układu nerwowego. Szczególnie rekomendowany bywa pracownikom biurowym, którzy codziennie większość czasu spędzają przed komputerem.
Miód wielokwiatowy
Ten rodzaj miodu ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Zalecany przy leczeniu grypy, przeziębień, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Ponadto podkręca pracę mięśnia sercowego, a co najważniejsze osobom zmagającym się z alergią na pyłki pomaga uodparniać się na czynniki uczulające. Co więcej, ze względu na swój delikatny smak przypadnie do gustu szczególnie dzieciom.
Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/inperfect.beauty/
Komentarze
Komentarze