Nie są one poddawane regularnym testom i dlatego nie muszą spełniać surowych wymogów co do jakości stosowanych materiałów. Przygotowywanie w nich dań przenosi bakterie.
W restauracjach posiłki przygotowywane są w „rękawiczkach gastronomicznych”. Alergia na lateks może pojawić się u każdego.
Wyniki badań naukowych potwierdzają, że w ciągu 20 minut przez jedną nieszczelną rękawicę winylową do żywności może przedostać się około 18 000 silnie patogennych gronkowców. Dotyczy to nawet tego, jeśli ręce zostały starannie wyszorowane 10 minut przed włożeniem rękawiczek.
ZOBACZ TEŻ:OLEJ, który HAMUJE KOMÓRKI RAKOWE! Wystarczy 1 łyżka dziennie!
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że dłonie w rękawiczkach ochronnych i pod wpływem kontaktu z ciepłymi potrawami bardzo szybko potrafią się pocić. Wtedy też patogeny dosłownie urządzają sobie kąpiel, z której przez mikro-uszkodzenia w rękawiczkach wypływają do sporządzanych dań.
Źródło:zdrowepasje/pixabay
Komentarze
Komentarze