Maliny są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Chronią nas przed nowotworami. Warto docenić te owoce i jeść je na zdrowie.
Walka z rakiem
Maliny zawierają dużo witaminy C i kwasu elagowego. To sprawia, że skutecznie walczą z chorobami nowotworowymi. Kwas elagowy jest bardzo silnym antyoksydantem i posiada silne właściwości antynowotworowe. Hamuje on mutację komórek nowotworowych. Badanie, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Karolinie Południowej w Stanach Zjednoczonych, dowiodły, że kwas elagowy w ciągu 72 godzin powoduje obumieranie komórek rakowych. To przełom w walce z nowotworami. Wyniki tych badań potwierdzono w walce z nowotworami płuc, skóry, piersi, trzustki, gardła i prostaty.
Pyszny i zdrowy sok
Kwas askorbinowy ma działanie antyrakowe. Maliny są skarbnicą witaminy C. Regularne spożywanie witaminy C zapobiega nowotworom, przełyku, krtani, jamy ustnej, żołądka czy szyjki macicy. Ryzyko zachorowania na nowotwór zmniejsza się aż o 50 procent. Spożywanie witaminy C wpływa też na poprawę układu odpornościowego. Kwas askorbinowy wpływa na zwiększoną produkcję immunoglobin, limfocytów i zapewnia prawidłowe działanie nadnerczy.
Nie tylko przetwory
Maliny można spożywać pod różnymi postaciami. Warto pić sok z malin i jeść świeże owoce. Dobroczynne działanie będzie miało też jedzenie różnych przetworów z tych owoców. Jedzenie malin zalecają dietetycy i lekarze. Te owoce są aromatyczne, niskokaloryczne i przede wszystkim bardzo zdrowe.
źródło: owocowo.com.pl
zdjęcia: pexels.com
Komentarze
Komentarze