Robert Lewandowski to z całą pewnością najbardziej popularny piłkarz. To za sprawą świetnej gry, ale też dzięki pobiciu rekordu Gerta Mullera. Media skupiają się jednak nie tylko na samej grze, ale również na tym, co jadają poszczególni zawodnicy piłki nożnej.
Osobą, która gotuje dla piłkarskiej reprezentacji Polski jest Tomasz Leśniak, który w wywiadzie dla TVP Sport opowiedział, jak wygląda typowy jadłospis oraz wyjawił kilka tajemnic dotyczących tego, co jadają poszczególni piłkarze, w tym Robert Lewandowski.
Tomasz Leśniak podczas wywiadu podał, że ulubioną potrawą naszego mistrza – Roberta jest kaczka, a piłkarzem który unika mięsa jest Grzegorz Krychowiak. Zapytany o to, które danie jest lubiane przez wszystkich stwierdził, że jest nim barszcz. Podkreślił też, że w kadrze nie ma tzw. „niejadków”, „łasuchów” czy „francuskiego pieska”. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy posiłki muszą być indywidualnie konsultowane i dobrane. Dzieje się tak zazwyczaj z powodu alergii.
Kucharz zapytany o przykładowe menu na cały dzień wspomniał, że śniadanie składa się zazwyczaj z ryżanki, owsianki na płatkach jaglanych czy gryczanych. Z kolei jeżeli nie jest to śniadanie oparte na węglowodanach, a na białku, to na stole pojawia się często jajecznica z awokado czy tatar.
Leśniak wspomniał, że podczas obiadu nie może zabraknąć rosołu. Natomiast drugie danie składa się z piersi z kurczaka, udka z perliczki czy polędwicy z dorsza. Dodatkami do tego są: słodkie ziemniaki, ryż, makaron czy sos.
A wy co myślicie na ten temat? Według nas mieć osobistego kucharza to „coś”. Z drugiej jednak strony sądzimy, że piłkarze naprawdę na to zasługują.
Źródło: TVP Sport
Zdjęcia: Instagram/ Robert Lewandowski
Komentarze
Komentarze