Zrobienie dobrych ogórków małosolnych wcale nie jest takie proste, jak by się mogło wydawać. Wiele osób popełnia 2 podstawowe błędy, które psują ich jakość i smak. Jakie?
Jak zrobić pyszne ogórki małosolne?
Ogórki małosolne są pysznym dodatkiem do dań rybnych, mięsnych oraz kanapek. Jak zrobić idealne ogórki małosolne, które szybko nie pleśnieją? Podpowiadamy!
Idealne ogórki małosolne powinny być:
- chrupkie
- soczyste
- twarde
- pełne charakterystycznego smaku
Jak uniknąć pleśni?
Jeżeli chodzi o ogórki małosolne – to w przeciwieństwie do ogórków kiszonych czy konserwowych – mają one łatwą tendencję do psucia się. Jak uniknąć pleśni? Po pierwsze, należy wiedzieć, że pleśń pojawia się wtedy, kiedy ogórki wystają ponad powierzchnie zalewy. To błąd, który popełnia wiele z nas. Drugim częstym błędem jest zbyt mała ilość soli.
Aby woda nie była dobrym środowiskiem do rozwoju niechcianych mikroorganizmów, idealną proporcją są 2 stołowe łyżki soli na jeden litr wody.
Podsumowując!
Jeśli chcesz zrobić idealne ogórki małosolne:
- wybierz dobrą odmianę ogórków – powinny one być młode, twarde i chrupiące
- umieść ogórki w słoiku – ciasne i pionowe ułożenie ogórków w słoiku jest gwarancją, że nie wypłyną pod wpływem wyporu na powierzchnie wody
- jeśli ogórki wystają ponad powierzchnię wody, dolej wodę, aby je całkowicie zakryć
- użyj odpowiedniej ilości soli, aby nie doprowadzić do rozwoju niechcianych mikroorganizmów – powinny to być 2 stołowe łyżki soli na jeden litr wody.
- przyprawy i dodatki: dodaj do ogórków pęczek koperku z korzeniami, ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, liście chrzanu lub kawałek korzenia chrzanu, kilka liści czarnej porzeczki, trochę gorczycy.
Źródło: Smakosze.pl
Zdjęcia: Pixabay
Komentarze
Komentarze