Site icon Dziecko i Figura

Robisz ogórki małosolne? Sprawdź czy popełniasz 2 popularne błędy!

małosolne

Pixabay

Zrobienie dobrych ogórków małosolnych wcale nie jest takie proste, jak by się mogło wydawać. Wiele osób popełnia 2 podstawowe błędy, które psują ich jakość i smak. Jakie?

Jak zrobić pyszne ogórki małosolne?

Ogórki małosolne są pysznym dodatkiem do dań rybnych, mięsnych oraz kanapek. Jak zrobić idealne ogórki małosolne, które szybko nie pleśnieją? Podpowiadamy!

Idealne ogórki małosolne powinny być:

Pixabay

Jak uniknąć pleśni?

Jeżeli chodzi o ogórki małosolne – to w przeciwieństwie do ogórków kiszonych czy konserwowych – mają one łatwą tendencję do psucia się. Jak uniknąć pleśni? Po pierwsze, należy wiedzieć, że pleśń pojawia się wtedy, kiedy ogórki wystają ponad powierzchnie zalewy. To błąd, który popełnia wiele z nas. Drugim częstym błędem jest zbyt mała ilość soli.

Aby woda nie była dobrym środowiskiem do rozwoju niechcianych mikroorganizmów, idealną proporcją są 2 stołowe łyżki soli na jeden litr wody.

Podsumowując!

Jeśli chcesz zrobić idealne ogórki małosolne:

Źródło: Smakosze.pl

Zdjęcia: Pixabay

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version