W naszej polskiej kulturze przyjęło się, że już wczesną wiosną, a na pewno w weekend majowy nie może zabraknąć potraw przyrządzonych na grillu. Niewątpliwie smakują one nam wszystkim. To pewnie dlatego, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Bowiem czy ktoś preferuje soczystą karkówkę i wypieczoną kiełbasę czy bakłażana i ziemniaki, to bez znaczenia. Na grillu przecież można zrobić jedne i drugie. Jednym słowem wszystko!
Tegoroczny sezon grillowy będzie niewątpliwie inny niż wszystkie. W tym roku nie może obyć się bez grillowanej i bardzo popularnej w Polsce wieprzowiny z sosem salsa! Ta potrawa to obecnie prawdziwy hit, znacznie wypierający dotąd znane posiłki. Co więcej jest bardzo prosty w wykonaniu. Mięso należy umyć i pokroić na plastry, pokroić cukinię również w plastry, a następnie przygotować sos. Sos należy przyrządzić z dużej garści świeżej rukoli, 2 gałązek oregano, małego pęczku natki pietruszki, 2 łyżek pestek łuskanego słonecznika, 2 łyżek soku z cytryny. To następnie wymieszać z 0,25 szklanki oliwy. Do smaku należy dodać sól i pieprz.
Plasterki cukinii należy osuszyć ręcznikiem papierowym i grillować z obu stron. Znacznie dłużej należy smażyć mięso. Również obustronnie, uważając na to, aby za bardzo się nie wysuszyło. Następnie podawać z sosem salsa verde! Dodatkowo do sosu można dodać kapary czy suszone pomidory i sezam.
My, mamy nadzieję, że pogoda pozwoli nam na grillowanie. Życzymy i Wam tego samego! Spróbujcie koniecznie tej potrawy, nie będziecie żałować. Zaskoczy Was smakiem, a Wasi goście będą zachwyceni! Ta potrawa nie tylko pysznie smakuje, ale też rewelacyjnie wygląda, bowiem rukola nadaje zielony kolor, który można przełamać posypując sezamem.
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze