Jak powinna wyglądać dieta kobiety w ciąży? Poznajcie najczęstsze fakty oraz mity na temat odżywiania kobiet ciężarnych!
MIT: Nie ma uzasadnienia stwierdzenie, że w okresie ciąży nie należy spożywać mleka ze względu na większe ryzyko
wystąpienia u dziecka alergii. Dotychczas nie ma jednoznacznych dowodów świadczących o związku przyczynowo‒skutkowym
pomiędzy spożyciem mleka a wystąpieniem chorób o podłożu autoimmunologicznym.
FAKT: Mleko i jego przetwory są jednym z ważniejszych źródeł nie tylko pełnowartościowego białka, ale i dobrze przyswajalnego wapnia, witamin z grupy B, laktozy.
FAKT: Eliminacja mleka i przetworów mlecznych w ciąży jest wskazana tylko w sytuacji zdiagnozowanej alergii czy nietolerancji pokarmowej, lecz zawsze po konsultacji z lekarzem i ustaleniu z dietetykiem produktów zastępczych oraz ewentualnie suplementacji.
MIT: Nie jest prawdą, że samo stosowanie soli jodowanej pokrywa zapotrzebowanie na jod w ciąży. Źródłem tego
pierwiastka powinny być: ryby morskie, naturalne wody mineralne i źródlane zawierające jod, mleko i produkty mleczne.
FAKT: Źródłem DHA w suplementach dla kobiet w ciąży są oleje rybne lub algowe. Oleje rybne parametrami jakościowymi
są zbliżone do algowych. Wynika to z tego, że olej rybny jest dokładnie oczyszczany w procesie produkcji, dlatego też jakość
finalnego produktu jest porównywalna do preparatu z oleju algowego. DHA algowe może być stosowane u kobiet ciężarnych
z alergia, lub nietolerancja na białko ryb.
FAKT: Coraz więcej jest dowodów na to, że dzieci matek otyłych, zwłaszcza tych, które stosują tzw. dietę śmieciową,
obfitująca w żywność wysokoprzetworzoną typu fast‒food, mają nadmierny apetyt. Wynika to prawdopodobnie
z przeprogramowania podczas życia płodowego ich mózgowych ośrodków regulujących łaknienie.
Źródło: Na podstawie poradnika „Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży”
Źródło zdjęcia: pixabay
Zobacz też: Cecha, którą KAŻDA córka DZIEDZICZY po mamie. NIE będziesz ZADOWOLONA
Komentarze
Komentarze