Spożycie orzechów włoskich może poprawić wzrost pożytecznych bakterii jelitowych i jest związane z poprawą niektórych czynników ryzyka chorób serca. Wnioski te płyną z badań opublikowanych w czasopiśmie „Journal of Nutrition”.
To bogactwo zdrowia
Kristina Petersen, współautorka badań z Pennsylvania State University w USA, powiedziała:
„Znaczne dowody wskazują, że nawet niewielka zmiana w diecie, bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzenie dwóch do trzech porcji orzechów włoskich dziennie, może być dobrym sposobem na poprawę zdrowia jelit i zmniejszenie ryzyka chorób serca”.
Wcześniejsze badania wykazały, że orzechy włoskie mogą mieć korzystne działanie dla naszego serca, zwłaszcza jeśli połączymy je z dietą o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych.
„Zastąpienie zwykłej przekąski – zwłaszcza niezdrowej przekąski – orzechami włoskimi to niewielka zmiana, którą możesz wprowadzić, aby poprawić swój stan zdrowia” – wyjaśniła Petersen.
Czytaj też: Oto NAJGORSZA dieta według naukowców! Byłaś na niej?
Według badaczki, zmiany w mikrobiomie jelitowym, mogą wyjaśniać korzyści sercowo-naczyniowe orzechów włoskich.
„Odkryliśmy, że dieta na bazie orzechów włoskich, wzbogaciła wiele bakterii jelitowych, które w przeszłości kojarzyły się z korzyściami zdrowotnymi. Jedną z nich jest Roseburia, która związana jest z ochroną wyściółki jelit” – powiedziała Petersen.
Inna badaczka, Regina Lamendella z Juniata College w USA, dodała:
„Żywność, taka jak orzechy włoskie, zapewnia różnorodną gamę substratów – takich jak kwasy tłuszczowe, błonnik i związki bioaktywne. Wykazują one wiele korzyści dla naszych mikrobiomów jelitowych” – powiedziała Lamendella.
„To z kolei może pomóc w generowaniu korzystnych metabolitów i innych ważnych produktów dla naszego organizmu” – dodała.
Czytaj też: 7 sposobów, jak uniknąć ryzyka chorób serca
Źródło: Indianexpress
Zdjęcia: Unsplash
Komentarze
Komentarze