Jest zdrowy i dobrze go spożywać, zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia. Korzyści ze spożywania imbiru są jednak dużo większe. Jak wskazują naukowcy imbir jest naturalnym odpowiednikiem aspiryny, a jego regularne stosowanie pomaga zwalczać skutki wielu chorób.
Nie oznacza to, że musimy jeść go surowego. Wystarczy zrobić napar z imbiru. Oto jego właściwości:
- działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwwymiotnie;
- regularne stosowanie obniża poziom glukozy u chorych na cukrzycę typu 2;
- łagodzi skutki kaca;
- rozgrzewa;
- przyspiesza metabolizm;
- wspomaga florę bakteryjną żołądka;
- oczyszcza z toksyn;
- wspomaga układ odpornościowy;
- łagodzi bóle menstruacyjne;
- zapobiega migrenom;
- działa antynowotworowo;
- regularne spożywanie poprawia koncentrację.
Lista właściwości imbiru jest imponująca. Warto pić napar z imbiru codziennie.
źródło: onet.pl
zdjęcie: pixabay.com
KB
Komentarze
Komentarze