W okresie Świąt Bożego Narodzenia prześcigamy się w serwowaniu coraz to wspanialszych przepisów na ciasta, ciasteczka i inne smakołyki, którymi będziemy się delektować wspólnie siedząc przy świątecznym stole. Stąd też, proponujemy przysmak, który w grudniową noc rozgrzeje każdego zmarzlucha, a jego aromatyczne nuty przekonają go do polubienia zimy!
Tort zimowy
porcje: 12
czas przygotowania: około 1,5 godziny
Składniki na biszkopt:
- 5 dużych jaj,
- ¾ szklanki drobnego cukru,
- 2 łyżki wody,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- ¾ szklanki mąki pszennej tortowej,
Składniki na krem jasny:
- opakowanie serka mascarpone,
- opakowanie 36% śmietany,
- 4 banany,
Składniki na krem ciemny:
- opakowanie śmietany 36 %
- opakowanie serka mascarpone,
- tabliczka mlecznej czekolady,
Dekoracja:
- 2 tabliczki białej czekolady
- cukrowe owoce i figurki
- czerwony barwnik spożywczy
Przyrządzenie tortu:
- 5 białek, cukier oraz 2 łyżki wody, ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Następnie powoli dodajemy po 1 z żółtku i miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy, po czym dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy, lekko podbierając. Dalej, formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. W temperaturze 180°C pieczemy około 30 mim, po czym kroimy na 2 blaty.
- Widelcem rozgniatamy4 banany. Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy serek. Banany i całość miksujemy. Wszystko wykładamy na jeden blat.
- Śmietanę ubijamy i dodajemy znów serek. W garnku rozpuszczamy czekoladę, przestudzamy i całość miksujemy z masą śmietanową. Następnie całość wykładamy na drugi blat i przykrywamy.
- Kolejno, białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na końcu dekorujemy tort białą czekoladą, lukrem oraz cukrowymi owocami i figurkami.
Życzymy zatem pysznej, świąteczne uczty!
Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/makusialifestyle/
Komentarze
Komentarze