Smażone kiełbaski to podstawa angielskiego śniadania. Jak przygotować pyszne w smaku, chrupiące kiełbaski z patelni?
Wyjmij je z lodówki 20 min przed smażeniem
Według Bakera, kiełbaski należy wyjąć z lodówki 20 minut przed przygotowaniem. Jeśli tego nie zrobimy, istnieje ryzyko, że będą się one nierównomiernie smażyć, a ich skórki zaczną pękać.
Pamiętaj o nieprzywierającej patelni
Szef kuchni zaleca używanie nieprzywierającej patelni o grubym dnie, na którą należy wylać łyżeczkę tłuszczu kaczego lub gęsiego, rozprowadzić równomiernie na jej powierzchni, a następnie usunąć nadmiar. Następnie możesz umieścić kiełbaski na patelni, upewniając się, że się ze sobą nie stykają.
Smaż je na małym ogniu
Kiełbaski należy smażyć na małym lub średnim ogniu, regularnie je obracając, aż uzyskają ładny złoty kolor. Jeff zaleca 10 do 12 minut dla tradycyjnej grubej kiełbasy. Baker podkreśla, że nie można od razu podawać kiełbasy. Po jej usmażeniu należy ją pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.
„Sekret tkwi w tym, aby kiełbaski odpoczęły przez kilka minut po smażeniu, tak jak stek, aby mięso się zrelaksowało, co zapewni delikatną, soczystą kiełbasę” – zdradził szef kuchni.
Przetestujecie jego przepis?
Źródło: KentLive
Zdjęcie: Pexels