Dziecko i Figura

DZIECKO

Szkorbut, skaza krwotoczna, alergia, zmiany w kościach – oto skutki niedoboru POPULARNEJ WITAMINY!

Awitaminoza C, której końcowym stadium jest szkorbut i która charakteryzuje się wypadaniem zębów, włosów, wybroczynami krwawymi po całym ciele – nie została nigdzie uznana za chorobę społeczną, a jej zwalczanie pozostawiono samym pacjentom.

Oprócz szkorbutu należy tu jeszcze wymienić zaćmę soczewkową, czyli kataraktę, skazę krwotoczną, plamicę krwotoczną, kruchość naczyń krwionośnych, zmiany w kościach, a mianowicie ich porowatość i łamliwość, a wreszcie alergię.

Na szczęście witamina C „w towarzystwie” innych występuje w bardzo wielu produktach spożywczych. Witaminy tej dostarczą nam: bób, cebula, szczypior, chrzan surowy, cykoria, czosnek, groch, kabaczki, kalarepa, wszystkie kapusty, marchew surowa, pieprz prawdziwy, papryka, pomidory, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, agrest, brusznice, czarne jagody, cytryna, głóg, owoc dzikiej róży, gruszki, jabłka, jarzębina, jeżyny, maliny, morele, porzeczki białe, czerwone i czarne, poziomki, winogrona, wiśnie – w stanie surowym. Poza tym – nerki wołowe, wątroba cielęca, wieprzowa i wołowa, maślanka, kozie i krowie mleko oraz miód.

W razie trudności trawiennych kminek, koper, majeranek, pieprz prawdziwy, ziołowy i papryka przy produktach mięsnych i roślinnych najzupełniej wystarczą, aby dobrze strawić, a co za tym idzie wzmóc przyswajanie witaminy.

Źródło: Na podst. fragmentu książki Apteka Natury – Jadwigi Górnickiej

Źródło zdjęcia: Pixabay

Zobacz też: Chcesz schudnąć? Jedz TE OWOCE I WARZYWA! Są zdrowe i wspomagają odchudzanie





  
Wyżej