Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest związkiem, który odgrywa niebywale istotną rolę w organizmie człowieka. Jej niedobór wpływa destrukcyjnie na nasz organizm: zmniejsza się nasza wydolność fizyczna, zaś organizm starzeje się znacznie szybciej.
Witamina C stosowana jest profilaktycznie w leczeniu wielu schorzeń. Stosowanie jej chroni nasz organizm przed infekcjami i przeziębieniem. Spowalnia procesy starzenia się skóry, poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo.
Gdzie szukać witaminy C?
Największe ilości witaminy C znajdziemy w: owocach dzikiej róży, owocach czarnej porzeczki, owocach cytrusowych, kiwi, grejpfrucie, agreście, malinach.
Jeśli chodzi o warzywa, mnóstwo witaminy C zawierają: papryka, natka pietruszki, brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta słodka i kiszona, kalafior, szpinak, cykroia, rzodkiewka.Witamina C szybko ulega zniszczeniu, co zrobić, aby temu zapobiec
Warzywa gotuj krótko, spożywaj zaraz po przygotowaniu. Zbyt długie gotowanie warzyw w gorącej tempetaturze doprowadza do zniszczenia ponad połowy całej witaminy C.
Surówki, które dodajesz do obiadu zjedz natychmiast po przygotowaniu. Zbyt długie przetrzymywanie ich doprowadza do redukcji zawartej witaminy C (o około 1/5).
Musisz wiedzieć, że witamina C jest odporna na niskie temperatury, sięgaj więc po mrożonki warzywne i owocowe – są one bardzo dobrym źródłej tej witaminy.
Zobacz też: To SELFIE URATOWAŁO JEJ ŻYCIE. Widzisz objaw choroby, która MOŻE ZABIĆ?
Źródło: Interia
Źródło zdjęć: pixabay.com
Komentarze
Komentarze