Site icon Dziecko i Figura

Szybkie i efektowne przekąski na świąteczną prywatkę!

Świąteczne przyjęcia zbliżają się nieubłaganie. Wiadomo jednak, że przy rodzinnych  pogaduchach warto przekąsić małe co, nieco. Jednak nie oszukujmy się, jeśli twoi goście mają wyszukany gust kulinarny, tradycyjne koreczki  furory nie zrobią. Co innego, melonowe  piramidki, czy roladkowe lizaki.  Tych efektywnych przekąsek nie powstydziłby się nawet zwycięzca Master Chefa! Zatem, jak je przyrządzić?

Roladki na patyku

Porcje: 20 sztuk

czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

Wykonanie:

Krok 1 

W mikserze zmieszaj szpinak, 3 żółtka, pieprz, sól, gałkę muszkatołową oraz  jedną łyżeczkę soku z cytryny.

Krok 2

Ubij na sztywną pianę 3 białka ze szczyptą soli, a następnie delikatnie mieszając, połącz z masą szpinakową.

Krok 3

Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę z  pergaminem, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około godzinę.

Krok 4

Po wyjęciu ciasta na jego górze układamy plastry łososia i posypujemy koperkiem. Potem zwijamy ciasto, a gotową roladę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Krok 5 

Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy smakołyk z lodówki i  kroimy w plastry o szerokości 1-2 cm, a następnie nadziewamy na wykałaczki.

Melonowe piramidki

Porcje: 20 sztuk

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

Wykonanie: 

Krok 1

Dojrzałego melona potnij na kawałki, podobne do piramidek, uprzednio usuwając z niego pestki i skórę.

Krok 2

Plastry szynki przetnij na pół , a następnie zwiń w rulony.

Krok 3

Do uformowanych piramidek z melona przypnij po kawałku zwiniętej szynki. Danie udekoruj melisą , tak aby całość prezentowała się okazale dla oka i smakowicie dla brzucha.

Nie pozostaje nam więc nic innego jak życzyć wam przyjemnego pichcenia!

Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/mariannes_kitchen/

 

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version