Świąteczne przyjęcia zbliżają się nieubłaganie. Wiadomo jednak, że przy rodzinnych pogaduchach warto przekąsić małe co, nieco. Jednak nie oszukujmy się, jeśli twoi goście mają wyszukany gust kulinarny, tradycyjne koreczki furory nie zrobią. Co innego, melonowe piramidki, czy roladkowe lizaki. Tych efektywnych przekąsek nie powstydziłby się nawet zwycięzca Master Chefa! Zatem, jak je przyrządzić?
Roladki na patyku
Porcje: 20 sztuk
czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 200 g łososia wędzonego
- 250 g serka śmietankowego
- 3 duże jajka
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Krok 1
W mikserze zmieszaj szpinak, 3 żółtka, pieprz, sól, gałkę muszkatołową oraz jedną łyżeczkę soku z cytryny.
Krok 2
Ubij na sztywną pianę 3 białka ze szczyptą soli, a następnie delikatnie mieszając, połącz z masą szpinakową.
Krok 3
Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę z pergaminem, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około godzinę.
Krok 4
Po wyjęciu ciasta na jego górze układamy plastry łososia i posypujemy koperkiem. Potem zwijamy ciasto, a gotową roladę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 5
Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy smakołyk z lodówki i kroimy w plastry o szerokości 1-2 cm, a następnie nadziewamy na wykałaczki.
Melonowe piramidki
Porcje: 20 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
- 10 plastrów szynki dojrzewającej
- pół dojrzałego melona
- listki melisy
Wykonanie:
Krok 1
Dojrzałego melona potnij na kawałki, podobne do piramidek, uprzednio usuwając z niego pestki i skórę.
Krok 2
Plastry szynki przetnij na pół , a następnie zwiń w rulony.
Krok 3
Do uformowanych piramidek z melona przypnij po kawałku zwiniętej szynki. Danie udekoruj melisą , tak aby całość prezentowała się okazale dla oka i smakowicie dla brzucha.
Nie pozostaje nam więc nic innego jak życzyć wam przyjemnego pichcenia!
Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/mariannes_kitchen/
Komentarze
Komentarze