Na zdrowie naszego serca ma wpływ genetyka ,ale też sposób życia i przede wszystkim zdrowa dieta. Ta może znacząco wpłynąć na kondycję serca. Jedz owoce i warzywa a także produkty pełnoziarniste a twoje serce będzie ci wdzięczne.
Ryby
Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Jedzenie łososia, tuńczyka czy dorsza obniża ciśnienie krwi.
Orzechy
Zawierają błonnik, białko, minerały, witaminy oraz przeciwutleniacze. Przy tym są bogate w kwasy omega-3. Są nie tylko zdrowe, ale też pyszne. Bez względu na to czy wybierzesz migdały, orzech włoskie czy orzeszki ziemne, to takie przekąski obniżą cholesterol. Zmniejszą też ryzyko chorób serca.
Warzywa liściaste
Sałata czy szpinak zawierają minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Wyrównują one ciśnienie krwi. Dobroczynnie działa witamina K na nasze tętnice i naczynia krwionośne. Twoje zdrowie skorzysta na piciu zielonych koktajli.
Owies
Płatki owsiane są świetnym pomysłem na zdrowe śniadanie. Pomogą „rozpuścić” zły cholesterol. Specjalny związek owsa AVE ma działanie przeciwzapalne i ochronne dla serca.
Jagoda
Są skarbnicą błonnika, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witaminy A i C. Do tego mają niską zawartość tłuszczu. Zawierają polifenole, które zmniejszają ryzyko chorób serca.
Fasola
Rośliny strączkowe są pożywne, tanie i zdrowe. Fasola obniża ciśnienie krwi i zapobiega stanom zapalnym. Wpływa też na poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL.
Nasiona chia
Zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Obniżają poziom trójglicerydów, LDL i cholesterolu całkowitego. Nasiona chia możesz zastąpić słonecznikiem lub siemieniem lnianym.
Komosa ryżowa
Zawiera błonnik i białko. Obniża cholesterol. Możesz ją stosować zamiennie do ryżu i ziemniaków.
Jabłka
Specjalne związki zawarte w tych owocach, zwane procyjanidami, obniżają poziom cholesterolu LDL. Mają też działanie przeciwutleniające. Najkorzystniejsze dla zdrowia jest jedzenie jabłek czerwonych bo zawierają więcej antocyjanów. A to radykalnie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Pomidory
Pełne są błonnika, potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Likopen, który jest naturalnym przeciwutleniaczem zawartym w pomidorach, obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Zapobiega miażdżycy. Jedz na zdrowie!
źródło: Wprost.pl
zdjęcie: pixabay.com
Komentarze
Komentarze