Jeśli boicie się skutków zdrowotnych spowodowanych zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu, koniecznie przeczytajcie ten artykuł. Te produkty to samo zdrowie, ponieważ obniżają jego poziom. Możecie je spożywać bez obaw.
Awokado
Rodzaj tłuszczu zawartego w awokado to tzw. „dobry tłuszcz”, który może pomóc zmniejszyć ryzyko zawału serca, a także obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Poza nienasyconym tłuszczem, awokado zawiera kilka przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać zapaleniom i stresowi oksydacyjnemu w naczyniach krwionośnych. Rezultatem jest poprawa przepływu krwi i zdrowe serce.
Owsianka to posiłek skutecznie obniżający poziom cholesterolu. Płatki owsiane mogą być przez ciebie wykorzystywane do wielu potraw. Są sycące, a przy tym bardzo zdrowe. Idealnie sprawdzą się jako pierwsze śniadanie, które zapewni ci mnóstwo energii na cały dzień.
Czosnek
Jedz dużo czosnku! Odkaża i dezynfekuje organizm, obniża poziom cholesterolu, który powoduje zaczopowanie naczyń krwionośnych mózgu, co jest przyczyną wylewu krwi do mózgu. Spożywany na czczo wzmaga także apetyt oraz przyczynia się do uwalniania serotoniny, co pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Czosnek jest pełen składników odżywczych, takich jak mangan, witamina B6, witamina C, selen i błonnik. Naturalnie wzmacnia układ odpornościowy, pomagając organizmowi zwalczać infekcje.
Zielona herbata
Badania przeprowadzone i opublikowane na zlecenie American Journal of Clinical Nutrition potwierdzają, że jednym z najskuteczniejszych sposobów obniżenia złego cholesterolu jest picie zielonej herbaty.
Zdjęcie: Pixabay
Zobacz też: Aktorka serialu „rodzinka.pl” odeszła niespodziewanie. Przyznała, że cierpi na…
Komentarze
Komentarze