Ten rodzaj herbaty odchudza, poprawia pamięć i chroni przed rakiem!

Wśród wielu różnych rodzajów herbat kryje się jedna wyjątkowa odmiana o niesamowitych właściwościach. Herbata czerwona Pu – erth, bo tak brzmi jej pełna nazwa  pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan, gdzie ma rzesze wiernych fanów. Powód? Na przykład chętnie pomoże pozbyć się nadprogramowych kilogramów!

Herbata czerwona, czyli wspaniały wynalazek, którego początków należy szukać w Azji posiada wiele korzystnych dla zdrowia zalet. Przede wszystkim wykazuje działanie odchudzające, wspomaga trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak sama herbata cudów nie zdziała. Dlatego najlepej, gdy zostanie włączona w mądrą i zbilansowaną dietę.

Bowiem jeśli zaczniesz jeść lekkie i mniej kaloryczne posiłki włączając do diety  5–6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, zdecydowanie szybciej zauważysz pierwsze efekty.  Co więcej,  aby usprawnić jej działanie pij ją pół godziny po każdym posiłku.

Dlaczego herbata odchudza? Otoż za właściwości odchudzające odpowiedzialne są zawarte w herbacie polifenole (taniny), które regulują wydzielanie żółci, a przede wszystkim przyspieszają proces przemiany tłuszczu w energię.

https://www.instagram.com/justdeliciousx/

Co ciekawe, czerwona herbata może okazać się przydatna w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu. Bowiem występuje w niej lowastyna, a więc składnik będący podstawą lekarstw na tę przypadłość. Poza tym, okazuje się, że wszystkie jej odmiany posiadają mnóstwo związków  mineralnych i mikroelementów, kofeiny, fluoru, wapnia, manganu, białka oraz olejków eterycznych. Obecność fluoru również nie jest przypadkowa. Otóż dzięki temu składnikowi herbata zapobiega rozwinięciu się próchnicy.

A co z całą resztą? Pozostałe związki zawarte w herbacie wykazują szereg innych właściwości. Poprawiają pamięć, normalizują ciśnienie i mają właściwości moczopędne. Z kolei według ostatnich badań zmniejszają nawet ryzyko chorób nowotworowych.

Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/demetriusw/

 

Komentarze

Komentarze