Pesto to zielony sos, oryginalnie przygotowywany z bazylii, parmezanu i oliwy.
Zastosowanie pesto jest bardzo szerokie – możemy go dodać do makaronu, posmarować pieczywo a także podawać jako dodatek do sałaty czy serów.
Pierwotnie ucierane było w marmurowych moździerzach, ale obecnie blendery i miksery bardzo ułatwiają jego przygotowanie. Powstało też wiele wariacji na temat tego sosu, a dziś proponujemy jedną z nich, czyli pesto z natki marchewki!
Składniki:
natka z 2 pęczków marchewki
2-3 ząbki czosnku
pół szklanki orzechów (nerkowce, włoskie, piniowe, ew. migdały)
sok z połówki cytryny
oliwa z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Natkę dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, Wszystkie składniki blendujemy stopniowo dodając oliwę, do uzyskania gładkiej masy.
Tak przygotowany sos przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
fot. pixabay
Przepis: farmaswietokrzyska.pl
Komentarze
Komentarze