Niektóre produkty nie powinny mieć swojego miejsca w lodówce. Często wydaje nam się złudnym wrażeniem, że w chłodniejszym miejscu coś wytrzyma dłużej.
Tymczasem efekt może być zupełnie odwrotny. Zamiast przedłużyć żywotność danego warzywa, można doprowadzić do jego przedwczesnego zepsucia i nadgnicia, a w konsekwencji do pleśni.
Oto produkty, których nie należy trzymać w lodówce:
-chleb( chyba, że jest on zamrożony). Chleb trzymany w lodówce szybciej stanie się czerstwy
-cebula oraz czosnek. Trzymaj je w miejscu suchym i zaciemnionym.
-egzotyczne owce np. banany, awokado, mango, cytrusy. Lubią one miejsca ciepła suche i ciepłe. Najlepiej umieścić je w osobnym półmisku
-miód. Miodu nie przechowujemy w lodówce, ponieważ ulega krystalizacji. Optymalna temperatura powinna wynosić 8-16 stopni z dala od światła.
-konserwy i oleje, ich miejsce powinno być suche i ciemne. Oliwa przechowywana poniżej 6–7 stopni może zmętnieć
-pomidory i ogórki. Warzywa w warunkach chłodniczych szybciej psują się. Dojrzały i miękki pomidor może natychmiat spleśnieć!
ZOBACZ TEŻ:Małgosia Socha pochwaliła się wakacyjnym zdjęciem z..! WYGLĄDA NA CORAZ MŁODSZĄ
Przechowywanie żywności we właściwych warunkach ma kluczowe znaczenie dla zachowania bezpieczeństwa naszego zdrowia.
Źródło:fakt24/pixabay
Komentarze
Komentarze