Nieprawidłowa praca tarczycy skutkuje nadczynnością lub niedoczynnością tego gruczołu. Osoby borykające się z tymi schorzeniami stosują odpowiednie leki. Warto też zadbać o dietę. Istnieją bowiem produkty, które mają niekorzystny wpływ na tarczycę. Jakie?
Morszczyn pęcherzykowaty
To ziele bogate w jod. Ze względu na obecność w jego składzie tego pierwiastka jest polecany chorym na niedoczynność tarczycy.
Jednak z tego samego względu nie mogą go przyjmować osoby z nadczynnością. Suplementy z tym zielem w składzie mogą doprowadzić do nadwyżki jodu w organizmie i jego przeciążenia.
Traganek
Co prawda, ziele to ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Dobrze też oddziałuje na serce i układ moczowy, ale osoby z problemami z tarczycą powinny go unikać. Dotyczy to zwłaszcza chorych na niedoczynność.
Te osoby nie powinny przyjmować ziół na odporność. W ten sposób podtrzymają one pozostałe funkcje tarczycy, które nie zostały upośledzone przez chorobę.
Kozieradka
To popularna przyprawa stosowana w kuchni. W wielu krajach ma też zastosowaniu z terapii cukrzycy. Nie jest polecana osobom chorym na niedoczynność i nadczynność tarczycy. Powinny one jej unikać.
Dlaczego? Naukowcy twierdzą, że kozieradka może zmieniać stężenie hormonów tarczycy w organizmie chorego.
Zobacz też: Zamiast się leczyć, USUNĘŁA MACICĘ. Poszła na skróty?
Źródło: WP
Źródło zdjęcia: unsplash.com
Komentarze
Komentarze