Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jaj sprzedawanych w supermarketach Tesco.
Gis wydało komunikat informujący o wykryciu bakterii Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj w badanej próbce jaj.
Oto szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – 10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże 73g>masa≥63 g), Kod na skorupkach jaj -3PL14371361, numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903. Najlepiej spożyć przed/nr partii: 03.08.2019
TESCO POLSKA wycofało z obrotu ze sklepów oraz magazynów centralnych Tesco powyższą partię jaj.
W wyniku kontaktu zawsze może jednak istnieć ryzyko przeniesienia bakterii obecnych na powierzchni skorupek na inne produkty.
Warto pamiętć, by zawsze myć jaja pod bieżącą wodą, niezależnie z jakiego sklepu pochodzą. Nie ma znaczenia czy będziemy je spożywać bezpośrednio, czy też posłużą jako dodatek do wypieku ciasta.
Źródło:radiozet/Facebook
Komentarze
Komentarze