Ciąża to szczególny czas, kiedy przyszła mama powinna uważać na siebie i na swoje jeszcze nie narodzone dziecko. Dlatego należy oczywiście wykonywać badania kontrolne i zadbać o to, abyśmy nie miały żadnych problemów. Jednak zdarza się bardzo często, że kobiety mają niedobór żelaza, czyli anemię (niedokrwistość), z którą każda mama może sobie łatwo poradzić. Anemia w ciąży powstaje w wyniku zmian, jakie zachodzą w organizmie kobiety, ponieważ dochodzi do zwiększenia się objętości krwi oraz jej stopnia rozcieńczenia.
Jakie są objawy anemii?
Anemia to dolegliwość, która daje różne obawy. Do wczesnych objawów anemii zalicza się:
• bóle i zawroty głowy,
• problemy z połykaniem,
• wypadanie włosów i łamliwość paznokci,
• osłabienie organizmu,
• uczucie zmęczenia,
• problemy z pamięcią i koncentracją,
• pieczenie języka.
Natomiast do objawów ciężkiej anemii zalicza się:
• bóle brzucha,
• niedociśnienie,
• żółtaczka,
• przyspieszone bicie serca,
• zaburzenia czucia i widzenia,
• bladość skóry,
• duszność.
Jak anemia wpływa na ciążę?
U kobiety, która jest w ciąży, anemia może mieć również wpływ na jej dziecko, które może przyjść na świat słabsze i z niższą wagą urodzeniową.
Jeżeli w pierwszym trymetrze ciąży kobieta cierpi na ciężką anemię, to może nawet dojść do poronienia. Natomiast w drugim trymestrze może dojść do zahamowania wzrostu płodu oraz nawet do powstawania wad wrodzony. W trzecim trymestrze może dojść do przedwczesnego porodu. Dlatego tak ważne jest wykonywanie kontrolnej morfologii i dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości żelaza.
Jaką stosować dietę?
Aby kobieta w ciąży nie miała kłopotów z anemią, powinna zadbać o swoją prawidłową dietę, która powinna być urozmaicona i bogata w niezbędne witaminy i minerały. Żelazo można znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Nasz organizm najlepiej przyswaja tzw. żelazo hemowe, czyli to, które jest obecne w mięsie. Produkty najbardziej bogate w żelazo to:
• natka pietruszki,
• żółtko jajka,
• wątróbka wieprzowa i ta z kurczaka,
• czerwone mięso,
• warzywa czerwone i zielone,
• fasola,
• groch,
• soja,
• chleb żytni pełnoziarnisty,
• brokuły.
Trudniej wchłania się żelazo niehemowe, które jest obecne w produktach roślinnych, dlatego lepiej nie rezygnować z produktów mięsnych.
Warto ograniczyć spożywanie produktów, które utrudniają przyswajanie żelaza, a jest to:
• kawa,
• herbata,
• cola,
• napoje gazowane.
Źródło: mocnezdrowie.pl
Komentarze
Komentarze