Magazynują w sobie mnóstwo bakterii, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jej czyszczenie nie pomaga a jedynym rozwiązaniem jest częsta wymiana. Mowa o gąbce do naczyń, która występuje chyba w każdej kuchni. Przeprowadzone niedawno badania gdzie pod lupę wzięto 14 gąbek przyprawiają o ciarki, bo wykryto w nich aż 362 typy bakterii. Jak stwierdza profesor Markus Egert, przewodniczący badań pięćdziesiąt procent najczęściej spotykanych na nich bakterii to potencjale patogeny, czyli czynniki chorobotwórcze.
Większość z tych bakterii występuje w wodzie i na ludzkiej skórze. I tak przykładowo wykryta Moraxella Osloensis wywołuje u ludzi różne infekcje ale odpowiada też za brzydki, wilgotny zapach gąbki.
Gąbki stanowią znakomite siedlisko dla bakterii ze względu na swoją strukturę. A jeden centymetr sześcienny używanej gąbki może zawierać nawet 54 000000000 bakterii. Jak mówi profesor jest ich więcej niż ludzi na świecie i jeszcze jedynym miejscem gdzie osiągają takie stężenie jest … kał!.
Niestety mycie gąbki czy płukanie lub wyparzanie nic nie daje. Jedynym rozwiązaniem jest jej częsta wymiana, przynajmniej raz w tygodniu.
źródło: msn.com
zdjęcie: pixabay.com
KB
Komentarze
Komentarze