Masz ochotę zjeść pyszny fit posiłek, ale przejadły Ci się dotychczasowe przekąski? Mamy rozwiązanie, które brzmi: zupa bananowa. Nie nie dość, że dostarczy naszym podniebieniom sporo wrażeń smakowych, jest banalnie prosta w przygotowaniu! Zatem, do dzieła!
ZUPA BANANOWA
porcje: 4
Składniki:
• 5 dużych słodkich (dojrzałych) bananów
• 4 łyżki oleju roślinnego
• Chipsy bananowe
• Orzeszki pinii
• miód
• 1 wanilia w lasce
• 1.5 litra mleka roślinnego
Wykonanie:
- Banany należy pokroić w kostkę, następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć co najwyżej 10 minut.
- Do garnka przelewamy mleko, wanilię kroimy na pół, nożem wyskrobujemy gniazda nasienne i wrzucamy do wraz z pozostałymi połówkami wanilii. Całość należy gotować nie więcej niż 3 minuty.
- Do mleka dodajemy podsmażone banany, gotujemy około 2 minuty. Następnie wyciągamy połówki wanilii, po czym blendujemy całość.
- Jeżeli zupa wydaje Ci się mało słodka, śmiało dołóż większą ilość miodu, w celu dosłodzenia.
- Następnie na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe.
- Gotową zupę przelewamy na talerze. Dodatkowo dodajemy chipsy bananowe oraz plasterki świeżych bananów. Całość dekorujemy prażonymi orzeszkami lub cynamonem. Podajemy zupę na ciepło.
Trzeba przyznać, ze rozwiązanie nietypowe. Zwykle to kawałki bananów wrzuca się do porannej owsianki, tutaj mamy do czynienia z zupą na ich bazie. To jak, skusicie się na ten niecodzienny przysmak, czy wolicie raczej tradycyjne zupy?
Komentarze
Komentarze