Witaminy z grupy B wykazują dobroczynne działanie już w maleńkich dawkach. Głównie potrzebne są naszym nerwom.
Witamina B1 – źródło optymizmu
Witamina B1, czyli tiamina to źródło optymizmu. Pomaga uzyskać świetne samopoczucie, pozbyć się zmęczenia, uspokaja nerwy, a także wspomaga trawienie i reguluje pracę żołądka. Nasz organizm nie magazynuje tiaminy i nie ma jej zapasów, z których mógłby czerpać w razie niedoborów – dlatego tak ważne jest dostarczanie witaminy B1 codziennie. W pewnych okresach życia zapotrzebowanie na tiaminę wzrasta.
Niedobór witaminy B1
Objawy niedoboru witaminy B1 to nerwowość, stany depresyjne, ciągła irytacja i zmęczenie, problemy z pamięcią, bezsenność, brak koncentracji, zmiany w ciśnieniu krwi i pulsu. Niski poziom tiaminy w organizmie może pogłębiać stany lękowe, poczucie zrezygnowania i depresję. Na szczęście już niewiele większa dawka witaminy B1 w organizmie przywróci dobre samopoczucie i optymizm. Na efekty nie trzeba długo czekać.
Przyczyny niedoboru
Błędy żywieniowe w dużej mierze przyczyniają się do niedoboru tiaminy. Jedzenie dużej ilości potraw wyłącznie z białej mąki, a także ciast i słodyczy, nie tylko nie dostarcza witaminy B1 organizmowi, ale cukier, skrobia i ogólnie węglowodany bardzo podnoszą zapotrzebowanie na ten składnik. Alkohol również utrudnia przyswajanie przez organizm tiaminy. Nadmiar kawy i mocnej herbaty również działa niszcząco na witaminę B1. Kolejną przyczyną niedoborów tiaminy jest nadmiar potraw konserwowanych w puszkach lub słoikach w jadłospisie.
Źródła tiaminy
Najobfitszymi źródłami witaminy B1 są drożdże piwne, kiełki pszenicy, otręby, nasiona słonecznika i sezamu. Godnym polecenia źródłem tiaminy są także surowe warzywa, płatki owsiane, ziemniaki, fasola i groch. Bogate w witaminę B1 są także takie produkty jak chleb razowy, pełne ziarno ryżu, kasza gryczana, szpinak, szparagi, a także orzechy laskowe i suszone owoce.
Komentarze
Komentarze