Witamina C (kwas askorbinowy) jest niewątpliwie bardzo potrzebna ludzkiemu organizmowi. Jej regularne stosowanie pomaga zapobiec wielu schorzeniom. Jakie są właściwości zdrowotne kwasu askorbinowego i kto powinien suplementować więcej witaminy C?
Właściwości witaminy C
Witamina C jest niezwykle potrzebna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Jej systematyczne spożywanie zmniejsza ryzyko przeziębienia, jednak nie uleczy już trwającej infekcji. Witamina C pozytywnie wpływa także podczas leczenia nadciśnienia, a także uszczelnia i wzmacnia układ krwionośny. Systematyczne suplementowanie kwasu askorbinowego wzmacnia stawy i kości i może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru. Witaminę C stosuje się także w kosmetyce. Pomaga w walce z przebarwieniami, ujędrnia skórę i chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Objawy niedoboru witaminy C
- znużenie i brak apetytu,
- zgrubiałe, czerwone linie na spodzie języka,
- plamki lub łuski na skórze ramion,
- krwawienie dziąseł,
- powoli gojące się rany,
- bóle mięśni i stawów.
Kto najbardziej potrzebuje witaminy C?
Witamina C potrzebna jest każdemu człowiekowi, jednak niektórzy potrzebują jej znacznie więcej. Do tych osób zaliczają się:
- palacze,
- osoby regularnie spożywające alkohol,
- diabetycy,
- osoby prowadzące wyjątkowo stresujący tryb życia,
- osoby mieszkające przy ruchliwych drogach.
Osoby palące i spożywające dużą ilości alkoholu o wiele trudniej przyswajają niezwykle potrzebną organizmowi witaminę C. Podobnie jest w przypadku diabetyków – ich organizm ma problemy z transportem witaminy przez błony śluzowe. Dodatkowo cukrzyca sprzyja miażdżycy, ale zwiększone dawki witaminy C potrafią te trudności przezwyciężyć. Ponadto witamina C ratuje osoby mieszkające przy uprzemysłowionych miast, osiedlach i ruchliwych drogach przed zatruciem gazem i pyłami. Warto pamiętać, że kwas askorbinowy jest jednym z niezwykle cennych dla zdrowia antyoksydantów.
Źródła witaminy C
Warto uwzględnić w jadłospisie naturalne źródła witaminy C. Największą zawartość kwasu askorbinowego wykazują:
- owoce dzikiej róży,
- truskawki,
- porzeczki czarne,
- natka pietruszki,
- papryka,
- brukselka,
- brokuły,
- orzechy włoskie,
- chrzan,
- koper zielony,
- kiwi,
- grejpfruty,
- owoce głogu.
Zdrowy rozsądek i obserwowanie własnego organizmu, a także lekarz, który zna nasz ustrój, mogą określić zapotrzebowanie na witaminę C. Poziom jej w organizmie jest bardzo zmienny i zależy od wielu czynników, a warto mieć na uwadze, że magazynujemy ją w niewielkim zakresie.
Komentarze
Komentarze