Zimą, a więc w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie i grypę, szczególnie dbamy o układ odpornościowy. Przyjmujemy witaminy, stosujemy domowe sposoby na poprawę odporności. Celem wzmocnienia organizmu możemy też wypróbować “supertonik” autorstwa Agnieszki Maciąg.
Mikstura ta niszczy bakterie i wirusy chorobotwórcze, a także pasożyty i paciorkowce. Ponadto pomoże wyleczyć i złagodzić przeziębienie, gdy schorzenie już się rozwinie. Ma właściwości rozgrzewające. To naturalny antybiotyk, który warto przyjmować z probiotykiem. Co więcej, jest smaczny. Ten “supertonik” możemy przygotować samodzielnie we własnej kuchni.
Oto co będzie nam w tym celu potrzebne:
* ocet jabłkowy – 3 szkl.,
* miód – 3 łyżki,
* czosnek – ¼ szkl. w postaci rozdrobnionej,
* cebula – ¼ szkl. (pokrojona w kostkę),
* imbir – ¼ szkl. (starty),
* chrzan – 2 łyżki (starty),
* kurkuma – 1 łyżka,
* pieprz – łyżeczka.
Sposób przygotowania:
Do blendera wlewamy szklankę octu. Wrzucamy pozostałe składniki. Miksujemy. Przelewamy do słoika (wcześniej trzeba go wyparzyć), zalewamy resztą octu. Zakręcamy i odstawiamy na 2 tyg. W chłodne miejsce. Co pewien czas potrząsamy słoikiem.
Po upływie 14 dni odcedzamy miksturę. Przelewamy ją do butelki. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Dawkowanie:
W chorobie przyjmujemy 1 łyżkę tej mikstury co kilka godzin. Można ją rozcieńczyć. Natomiast profilaktycznie zaleca się pić 2 łyżki dziennie.
Źródło: agnieszkamaciag.pl
Źródło zdjęć: agnieszkamaciag.pl
Komentarze
Komentarze