Sok z pigwy to idealne źródło minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Dzięki dobroczynnym składnikom zawartym w pigwie zadbasz o swój organizm i unikniesz przeziębienia. Jak przygotować napój z pigwy na przeziębienie? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Owoce pigwy posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z cytrusami. Owoce te powinny być nieodłącznym elementem naszej jesiennej diety. W tym okresie dochodzi częściej dochodzi do infekcji organizmu, warto więc zabezpieczyć się, korzystając z naturalnych składników.
Owoce pigwy możemy przyrządzać na różne sposoby. Jednym z najczęściej praktykowanych jest przygotowanie soku, który w okresie jesiennym i zimowym posłuży nam jako alternatywa dla drogich tabletek witaminowych. wykorzystać na wiele sposobów. Spożywanie soku z pigwy wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed grypą czy katarem. Dzięki zawartym w niej antyoksydantom, uchronimy się przed wolnymi rodnikami. Sok smakuje wspaniale, a sposób jego przygotowania jest bardzo prosty.
Sok z pigwy i miodu
Składniki:
10 sztuk pigwy
150 ml miodu
Sposób przygotowania:
Pigwę myjemy, kroimy na 4 i usuwamy z niej pestki. Drobno kroimy, a następnie zalewamy miodem. Przygotowaną miksturę odstawiamy na 3 dni. Po upłynięciu określonego czasu odcedzamy. Sok idealnie sprawdzi się jako dodatek do wody lub herbaty.
Zobacz też: Ten NAPÓJ to naturalny ANTYBIOTYK! Dzięki niemu pozbędziesz się PRZEZIĘBIENIA
Źródło: poradnikzdrowie.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze