Wiele z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka. Jest smaczna, dodaje energii ale co zrobić żeby była przy tym zdrowa? Kilka wskazówek na swoich profilach udzieliły Anna Lewandowska i Ewa Chodakowska, by mała czarna poza walorami smakowymi wpływała także pozytywnie na nasze zdrowie.
Obie panie nakłaniają do picia kawy parzonej. Do wyboru mamy Arabicę, nieco łagodniejszą w smaku oraz Robustę, bardziej intensywną, o większej zawartości kofeiny. Według Ewy Chodakowskiej nie należy pić kawy z mlekiem, bo przyczynia się to powstawania cellulitu i zdecydowanie nie należy pić jej na czczo, gdyż odwadnia organizm i wypłukuje wapń. Ale przy tym zwraca uwagę na cały szereg zalet picia kawy:
- chroni przed rakiem
- redukuje nadwagę
- likwiduje kamienie żółciowe
- wspomaga leczenie cukrzycy i choroby Parkinsona.
Anna Lewandowska natomiast podpowiada jak ją przyrządzić by była smaczna. Trenerka poleca dodanie do kawy mleczka kokosowego, masło z orzechów nerkowca, masło migdałowe czy mus kokosowy. Dla osób lubiących słodzić proponuje zastąpienie białego cukru cukrem kokosowym, palmowym, syropem z agawy lub miodem.
Nie rezygnujmy z picia kawy, ale przyrządzajmy ją mądrze.
Komentarze
Komentarze