Jaka zna każdy. Używamy ich w kuchni, jako kosmetyk- chyba każdy słyszał o jajecznych maseczkach do włosów. Ale niewiele z nas wie, że skorupki jaj też mają szerokie zastosowanie. Zobaczcie, dlaczego nie warto ich wyrzucać:
- skorupki jaj jako… naturalny suplement diety, a to ze względu na jego bogaty skład- wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor, fosfor i chrom. Korzystnie wpływa na kości i chrząstki stawowe. Wystarczy skorupki jaj dobrze wyszorować i sparzyć, następnie gotować ok 10 min i zostawić do wyschnięcia. Na końcu zmielić na proszek;
- można zrobić z nich kurację na wzmocnienie odporności i oczyszczenie krwi- 6 sparzonych skorupek należy zalać 3 litrami wody i odstawić na 7 dni do lodówki. Po tym czasie wystarczy szklanka dziennie, by wzmocnić układ odpornościowy;
- maść na bolące stawy można zrobić z pokruszonych skorupek zalanych octem jabłkowym. Miksturę należy odstawić na 2 dni. Po tym czasie można ją stosować na bolące miejsca. Zawarte w skorupkach glukozamina, kwas hialuronowy, kolagen oraz chondroityna mają dobry wpływ na nasze stawy;
- skorupkowa maseczka- zrobiona z pokruszonej skorupki i białka, że skóra nabierze zdrowego wyglądu i stanie się gładka, gdyż skorupki zadziałają jak peeling. Wystarczy nałożyć maseczkę na twarz, pozostawić do wyschnięcia po czym należy spłukać ją ciepłą wodą.
Zapewne jesteście zaskoczeni, że z pozoru zwykła skorupka ma tak szerokie zastosowanie. Nie marnujmy jej.
źródło: wp.pl
zdjęcie: pixabay.com
KB
Komentarze
Komentarze