W ferworze świątecznych planów i zakupów często nie pamiętamy o ekologii. Tymczasem wystarczy zastosować kilka prostych zasad, by nasze święta były bardziej eko 🙂
W myśleniu o ekologicznych świętach Bożego Narodzenia na celu mamy dwie sprawy:
- ograniczenie ilości śmieci
- nie marnowanie jedzenia i zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia
Jak to osiągnąć?
- zaplanuj z bliskimi wspólną Wigilię – niech każdy przygotuje jedną potrawę, wtedy jedzenia nie będzie za dużo
- pozostałymi potrawami podzielcie się między sobą lub poszukajcie możliwości przekazania jedzenia potrzebującym
- przygotowując wieczerzę staraj się kupować produkty jak najmniej opakowane – zatem u lokalnych rolników (np. na targu czy bazarze), produkty bez opakowań (np. kapusta z warzywniaka nie ma opakowania, a ta w markecie często jest w folii), lub w większych opakowaniach (np. kasza w 1 kg opakowaniu, kontra kasza 400 gram w pudełku i 4 woreczkach foliowych)
- zapytaj, co kupić – nietrafione prezenty to też „odpady” 🙂
- przygotuj prezenty hand made – własnoręcznie zrobiony szalik czy samodzielnie zrobione pierniczki lub konfitury będą miłym podarkiem
- upcycling i recycling – można też wykonać czy kupić prezenty „z odzysku” czy „odświeżyć” jakiś antyk
- zamiast kupować rzecz, „kup” przeżycie np. bilety do teatru, czy voucher na masaż
- wykorzystaj ponownie opakowania – torebeczki czy papier z powodzeniem mogą służyć przez kilka sezonów 🙂
- albo nie pakuj wcale prezentów – czasem wystarczy tylko wstążka czy karteczka z imieniem obdarowanego
- ozdoby świąteczne – najlepiej przygotować samemu – mogą to być łańcuchy z papieru, pierniczki, suszone plasterki pomarańczy czy orzechy włoskie w łupinkach, które zawiesimy na choince
Powyższe pomysły nie wymagają od nas specjalnych poświęceń, a na pewno sprawią, że w święta „wyprodukujemy” mniej odpadów 🙂
fot. pixabay
Komentarze
Komentarze