Site icon Dziecko i Figura

Zdrowotna moc cykorii! Dlaczego warto ją jeść?

cykorii

Unsplash

Cykoria uprawiana jest już od wieków ze względu na jej liście, kwiaty i korzenie, które mają bogate zastosowanie zarówno kulinarne, jak i lecznicze.

Roślina ta jest twardą byliną wieloletnią, czasem uprawianą jako roślina jednoroczna, z dużym, głębokim korzeniem palowym, który wydziela mleczny sok. Istnieje kilka odmian cykorii. Dzika cykoria jest bardzo gorzka i ma krótkie łodygi, które tworzą zielone, zębate liście, podobne do mniszka lekarskiego.

Belgijska endywia lub witloof (Cichorium endivia var. Foliosum) jest popularnym warzywem w sezonie zimowym w Europie, zwłaszcza we Włoszech. Ma gładkie, kremowe liście, sprasowane w kompaktowe głowice o długości od 10 do 12 cm.

Cykoria jest bardzo chętnie spożywana jako warzywo sałatkowe.

Pixabay

Jakie niesie ona korzyści zdrowotne?

Czytaj też: Brzoskwinie to samo zdrowie! Oto 7 powodów, dla których warto je jeść!

Pixabay

Źródło: Nutrition-and-you.com

Zdjęcia: Unsplash

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version