Tran to koncentrat oleju z wątroby dorsza lub ryb dorszowatych. Jest polecany zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tran wspiera odporność organizmu, dlatego jego stosowanie szczególnie jest polecane w trakcie choroby, a także w okresie rekonwalescencji.
Właściwości prozdrowotne tranu zostały odkryte dopiero w latach 60. ubiegłego wieku. Zaczęto go wtedy podawać w celu zwiększenia odporności organizmu. Zanim zdecydujesz się na przyjmowanie tranu, koniecznie sprawdź, jakie są przeciwwskazania do stosowania tego typu substancji!
Tran – zawartość
Tran jest cennym źródłem: nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy omega-3, omega-6, EPA i DHA), a także witamin A, D, oraz E.
Tran dla dzieci
Tran można podawać dzieciom, które ukończyły 4 lata. W aptekach znaleźć można także tran o owocowym aromacie. Tego typu preparaty mogą być podawane znacznie wcześniej – już od 6 tygodnia życia. Jednak stosowanie tranu u niemowlaka należy wcześniej uzgodnić z lekarzem.
Tran – dla kogo szczególnie jest polecany?
Tran szczególnie jest polecany osobom, które mają zwiększone zapotrzebowanie substancje tego typu. Są to między innymi: dzieci oraz młodzież które są w okresie intensywnego wzrostu i dojrzewania.
Tran przyjmować powinny także osoby starsze, osłabione, chore, a także w okresie rekonwalescencji. Na suplementacje powinny się zdecydować także osoby, które prowadzą stresujący tryb życia, palą papierosy i często piją napoje alkoholowe.
djk/zdrowie.pl
Komentarze
Komentarze