Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków opublikowała listę żywności, która w przypadku codziennego lub nieodpowiedniego spożycia może być śmiertelna.
To między innymi jajka
Na liście niebezpiecznej żywności znajdują się między innymi jajka. Według ekspertów niewłaściwie przygotowane mogą stać się źródłem infekcji wywoływanej przez bakterie Salmonella. Należy również powstrzymać się od pokarmów zawierających surowe jajka.
Grzyby
Grzyby również są produktem niebezpiecznym. Należy zauważyć, że niektóre gatunki są tak trujące, że mogą zabić człowieka. Aby uniknąć zatrucia lub śmierci, należy jeszcze raz upewnić się, że produkt jest bezpieczny i nie zbierać go bez podstawowej znajomości grzybów.
Brokuły
Według ekspertów brokuły także są niebezpieczne. Eksperci zalecają dokładne mycie tych warzyw, aby uniknąć spożycia niebezpiecznych bakterii.
Kawa
Z kolei kawa może powodować zażółcenie zębów, odwodnienie i zaburzenia snu.
Czytaj też: Dlaczego warto jeść śniadanie? Oto 7 powodów!
Tuńczyk
Ponadto eksperci zwracają uwagę na niebezpieczeństwo wynikające ze spożywania tuńczyka, który w dużych ilościach ma negatywny wpływ na układ nerwowy.
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne także są niebezpieczne, ponieważ są jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w wyniku alergii pokarmowej.
Ostrygi
Ponadto eksperci wskazują na szkodliwość ostryg, które mogą stać się nosicielami infekcji.
Kiełbasy
Listę niebezpiecznych produktów zamykają wysoko przetworzone mięsa, m.in. parówki oraz kiełbasy.
Źródło: FDA
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze