Jogurty naturalne to wartościowe produkty spożywcze. Ich składniki są lepiej przyswajalne przez organizm niż te, których dostarcza mleko. Jednak nie każdy produkt jest zdrowy. Niektóre artykuły spożywcze mogą zwiększać ryzyko nadwagi.
Na co zwrócić uwagę, czytając skład jogurtów naturalnych dostępnych w sklepie? Jak wybrać ten najlepszy, a których unikać? Sprawdź.
Jogurty naturalne dostarczają witamin i składników mineralnych. Są bogate w m.in. witaminy D i wapń, który wzmacnia kości.
Dobry jogurt jest źródłem szczepów bakterii o pozytywnym wpływie na układ immunologiczny. Warto sięgnąć po taki produkt, gdy zmagamy się problemami ze strony układu pokarmowego, np. z biegunką.
Innym wartościowym składnikiem jest mleko. Najlepiej by jogurt miał jak najkrótszy skład. Ten najlepszy będzie zawierał tylko mleko i bakterie.
Jeśli na etykiecie jogurtu naturalnego dostrzeżemy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, nie wrzucajmy go do koszyka. Te substancje słodzące powodują wzrost wagi, gdy spożywa się produkty je zawierające regularnie.
Inne składniki, których dobry jogurt nie zawiera, to regulatory kwasowości, konserwanty i barwniki. Chociaż dzięki nim produkt smakuje lepiej, to ma niekorzystny wpływ na zdrowie.
Zobacz też: Chcesz SCHUDNĄĆ? Oto dlaczego NIE POWINNAŚ jeść WAFLI RYŻOWYCH
Źródło: WP
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze