Nie da się ukryć, że w ostatnim czasie picie swieżo wyciskanych soków, zaiwrajacych tony witamin stało się po prostu jednym z elementów fit mody. Influencerki często pokazują się z nimi na portalach społecznościowych, a dietetycy zalecają włączenie ich do swojej diety. Powstają coraz to nowe miejsca, które oferują soki warzywne czy te przyrządzane na bazie owoców. Dlaczego lepiej sięgnąć po tego typu sok aniżeli ten zakupiony w supermarkecie? Już wyjaśniamy!
Redukują stres
Jak wiadomo, stresu całkowicie wyeliminować się nie da. Jednak można go nieco złagodzić. W tym celu niezbędne jest spożywanie witaminy B6, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, potasu, wapnia oraz biotyny. Dopiero połączenie wszystkich tych składników może wpływać na obniżenie ciśnienia i poprawę ogólnego samopoczucia. Taką bombę witaminową zapewnisz sobie pijąc świeży sok z .marchewki, selera lub buraka, a także w soku z banana i truskawek.
Oczyszczają organizm
Soki coraz częściej są włączane do gotowych diet. Bowiem doskonale oczyszczają organizm z zalegających toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, dlatego zwykle zaleca się osobom chcącym zrzucić nadmierne kilogramy.
Są źródłem witamin i składników odżywczych
W wielu przypadkach okazuje się, że świeżo wyciskane soki potrafią być nawet skuteczniejsze od niektórych lekarstw. Soki naturalnie poprawiają odporność. Zawarte w warzywach i owocach specyficzne substancje hamują rozwój komórek rakowych i chronią DNA przed różnorodnymi niekorzystnymi mutacjami. Przykładowo, soki imbirowe pite codziennie wzmacniają odporność i pomagają wyleczyć jesienne przeziębienie.
Dodatkowo, wygląda na to, że owoce w formie płynnej są znacznie bardziej pożądanym źródłem witamin anżeli owoce w surowej postaci. Bowiem w takiej formie przyswajamy jedynie do 20% zawartych w nich składników odżywczych. Natomiast zamieniając konkretny owoc na sok przygotowany na jego bazie dostraczamy aż 90% składników odżywczych, które organizm wchłonie natychmiastowo.
Komentarze
Komentarze