Większość z tych „superfoods” dobrze już znacie. Tyle tylko, że teraz zaczęto doceniać ich wartość odżywczą jeszcze bardziej.
Co to jest superfoods?
Doktor Anju Sood, dietetyk z Bangalore, tłumaczy:
„Jest to pożywienie, które dostarcza nam składników odżywczych, których na ogół brakuje w naszej diecie. Są one bogate w przeciwutleniacze, mają właściwości przeciwzapalne, zawierają kwasy tłuszczowe omega 3 i są pomocne w spalaniu tłuszczu. Są to pokarmy, które zaspokajają problemy związane z zespołem metabolicznym, takie jak np. problemy związane ze stylem życia”.
Oto 5 produktów polecanych przez ekspertów w 2020 roku!
1. Warzywa liściaste
Wybieraj lokalne produkty i warzywa. Na przykład szpinak, jest pełen witamin i minerałów, a także ma właściwości przeciwzapalne i zawiera przeciwutleniające flawanoidy. Szpinak jest świetny do utrzymania ogólnego zdrowia kości i serca.
2. Owoce
Eksperci podkreślają potrzebę włączenia do diety owoców, jak i warzyw. Owoce to jedne z najbardziej niedocenianych produktów, które kryją w sobie nieodłączne właściwości odżywcze. Na przykład guawa zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Warto też sięgnąć po jabłka, banany, pomarańcze, winogrona, borówki i jeżyny.
Czytaj też: Dieta pudełkowa – wady i zalety
3. Pełne ziarna
Pełne ziarna są bogate w mikroelementy, takie jak cynk, magnez i wapń. Są to składniki odżywcze, które mogą zdziałać cuda dla ogólnego stanu zdrowia. Ziarna są również wspaniałe ze względu na ich właściwości odtruwające i kontrolujące poziom cholesterolu.
4. Nasiona
Nasiona bazylii, pestki dyni i nasiona słonecznika to pożywienie, na które warto zwrócić uwagę.
„Zamiast po prostu spożywać nasiona chia lub nasiona siemienia lnianego, użyj nasion bazylii” – zaleca doktor Rupali Datta.
Te nasiona można spożywać jako przekąskę lub jako dodatek do dowolnego dania. Składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik, żelazo, witaminy i omega -3, promują zdrową skórę i włosy oraz wspomagają dobre samopoczucie sercowo-naczyniowe.
5. Przyprawy
Przyprawy takie jak cynamon, szafran, kurkuma i nasiona kopru włoskiego, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Proszek cynamonowy zawiera aldehyd, który jest związkiem chemicznym, który pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i utrzymać poziom metabolizmu. Podobne korzyści można stwierdzić w przypadku nasion kopru włoskiego, które zawierają liczne przeciwutleniacze. Kurkuma również ma wiele zalet zdrowotnych – m.in. wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga we wzmocnieniu odporności.
Źródło: Food.ndtv.com
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze