Stwierdzono, że ponad 160 pokarmów wywołuje alergie! Już około 5 procent małych dzieci i 4 procent dorosłych na całym świecie cierpi na alergię pokarmową.
Oto lista ośmiu najważniejszych alergenów pokarmowych zidentyfikowanych przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA). Jeśli Twoje dziecko ma alergie pokarmową, najprawdopodobniej dotyczy ona jednego z tych produktów, bowiem stanowią one 90 procent alergii pokarmowych.
Są to:
Mleko
Jajka
Orzeszki ziemne
Orzechy drzewne (np. migdały, orzechy włoskie, pekan)
Soja
Pszenica
Ryba
Skorupiaki (np. Krab, homar, krewetki)
Med. Stefano Luccioli, starszy doradca medyczny w FDA (Food and Drug Administration, FDA), twierdzi, że listy najczęstszych alergenów w poszczególnych krajach mogą się znacząco różnić, ponieważ ludzie jedzą różne pokarmy. Na przykład Luccioli mówi: „W Europie występuje wysoki poziom alergii na musztardę i seler, natomiast w Ameryce częściej pojawia się alergia na orzeszki ziemne i skorupiaki.”
Jeśli uważasz, że Twoje dziecko może mieć alergię pokarmową, porozmawiaj z jego lekarzem pediatrą. Dowiedz się więcej o dzieciach i alergiach pokarmowych oraz o tym, jak alergia pokarmowa różni się od nietolerancji pokarmowej, takiej jak nietolerancja laktozy.
DB
Komentarze
Komentarze