Gotowanie wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka trików by ułatwić sobie pracę w kuchni. Oto kilka z nich:
- Naturalna dekoracja
Nie każdemu z nas smakują ozdoby wykonane z marcepanu. Świetną alternatywą będą czekoladowe truskawki. Całe owoce razem z szypułkami zanurzamy w letniej czekoladzie i zostawiamy do wystygnięcia. Zimnymi dekorujemy tort. Pięknie wyglądają, a do tego rewelacyjnie smakują.
- Naleśniki palce lizać!
Aby naleśniki były lżejsze, bardziej puszyste i lepiej się smażyły, należy przykryć miskę z przygotowanym ciastem pokrywką lub talerzem i odstawić na około 30 minut. W ten sposób mąka napęcznieje.
- Gęsta zupa
Gdy chcemy zagęścić zbyt rzadką zupę i jednocześnie nadać jej wyrazisty smak, wystarczy pod koniec gotowania wrzucić do potrawy 1-2 trójkąciki ostrzejszego topionego sera i poczekać, aż się rozpuści. Pamiętajmy, aby całość starannie wymieszać.
- Marchewka na zdrowie
Gdy przygotowujemy surówkę ze świeżej marchewki, koniecznie skropmy ją oliwą z oliwek bądź olejem – dzięki temu rozpuszczą się wszystkie witaminy zawarte w tym cennym warzywie (A, D, E, K). W ten sposób nasz organizm będzie mógł je przyswoić. Taka zdrowa przekąska wzmocni i doda energii.
- Mistrzowska bita śmietana
Zdarza się, że bita śmietana lub krem do tortu z dodatkiem bitej śmietany podchodzi wodą. Na szczęście istnieje sprawdzony sposób, żeby tego uniknąć. Wystarczy zamiast zwykłego cukru dodać cukier żelujący. Sprawi on, że masa będzie sztywniejsza, bardziej zwarta i nie będzie się rozwarstwiać. Pamiętajmy także, że desery z bitą śmietaną należy bezwzględnie przechowywać w lodówce!
- Delektujmy się zapachem kawy
Jeśli chcemy przesypać kupioną kawę z woreczka do puszki czy innego pojemnika, koniecznie dodajmy do niej szczyptę soli i całość dokładnie wymieszajmy, Dzięki temu zabiegowi zmielone ziarna będą dłużej aromatyczne – zapach pozostanie aż do momentu, gdy opróżnimy cały pojemnik!
- Zbyt kwaśny sos pomidorowy
Świetnym sposobem na poprawę smaku sosu pomidorowego jest dodanie do niego kilku łyżek marchewki startej na tarce o drobnych oczkach. Całość należy wymieszać i chwilę dusić. Potrawa będzie nie tylko nieco słodsza, ale także nie trzeba jej będzie zagęszczać mąką.
zdjęcia: pixabay.com
KB
Komentarze
Komentarze