Czy istnieje cudowny środek od którego schudniemy? Nie, nie istnieje! Ale oto dobra wiadomość: jest wiele produktów spożywczych, dzięki którym możemy podkręcić swój metabolizm, są to m.in. czosnek, kurkuma.
Znajdziecie je w przepisie na dietetyczną zupę z soczewicy. Czosnek przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów, a zawarte w nim olejki eteryczne dają uczucie sytości.
Zawarta z zupie kurkuma zatrzymuje rozwój bakterii w organizmie. Działa również przeciwpasożytniczo i przeciwzapalnie. Znajduje ona swoje zastosowanie w leczeniu otyłości. Okazuje się, że kurkuma może wpłynąć na skład komórek tłuszczowych, przekształcając komórki białego tłuszczu, na komórki brunatne.
Zupa z soczewicy
SKŁADNIKI:
3 łyżki oliwy i trochę do skropienia
2 cebule, drobno posiekane
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki kminu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki soli
1 l bulionu warzywnego
200 g zielonej, sypkiej soczewicy, opłukanej i odsączonej
sól i czarny pieprz
Do podania:
mała garść natki pietruszki, posiekanej
SPOSÓB:
Rozgrzej oliwę na patelni (na umiarkowanym ogniu). Pokrój warzywa – czosnek, cebulę, przyprawy i sól, wrzuć je na patelnię i smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej bulion i jeszcze 200 ml wody, wrzuć soczewicę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 40-45 minut, aż soczewica zmięknie, a zupa zgęstnieje. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
Smacznego!
Komentarze
Komentarze