Site icon Dziecko i Figura

Bez mięsa? Poznaj 10 efektów diety wegetariańskiej!

fot. https://www.facebook.com/pg/LubieJescTo/

Wiele z nas nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Na śniadanie parówki lub jajecznica na boczku lub kiełbasie. Na obiad kotlet, a na kolację kanapki z wędliną.

Jednocześnie wiele osób rezygnuje z mięsa lub też stara się ograniczyć jego spożywanie. Dzieje się tak z powodów zdrowotnych, mody, a także… ekologii. Co więc dzieje się z naszym organizmem, gdy odstawimy mięso?

 

Najpierw minusy:

 

1/ braki witamin i minerałów

jeśli nie zastąpimy mięsa szeroką gamą warzyw i owoców, mogą wystąpić niedobory niektórych substancji odżywczych (jodu, żelaza, witamin B i D)

 

2/ utrata smaku

możemy odczuć złagodzenie naszego zmysłu smaku spowodowane brakiem cynku, wtedy trzeba sięgnąć po orzechy czy fasolę

 

3/ dłuższa regeneracja mięśni

biało roślinne dłużej się wchłania niż to odzwierzęce, dlatego na diecie vege, po treningu możemy potrzebować więcej czasu na regenerację

 

Sprawdź też: Monodieta. Jakie są rodzaje i która jest najlepsza?

 

Plusy odstawienia mięsa:

 

4/ utrata wagi

jest ona możliwa jeśli smażone czy tłuste mięso, zastąpimy większą ilością warzyw

 

5/ zdrowsze jelita

jeśli jemy same warzywa, nasza flora bakteryjna jest znacznie bogatsza, mamy więcej ochronnych bakterii w jelitach

 

6/ poprawa wyglądu skóry

ostawienie mięsa pozytywnie wpływa na naszą skórę, może zniwelować powstawanie pryszczy i zaskórniaków

 

7/ wyższy poziom energii

jeśli ciężkostrawne mięso zastąpimy owocami i warzywami, będziemy czuć się lekko i bardziej energicznie

 

8/ poprawa stanu zdrowia

osoby nie jedzące mięsa są mniej narażone na nadciśnienie, cukrzycę czy nowotwory

 

9/ niższy poziom cholesterolu

poziom złego cholesterolu może się obniżyć nawet o 30%, dlatego osoby chorujące na miażdżycę powinny zrezygnować z mięsa

 

10/ aktywizacja działania „dobrych” genów

według naukowców, każdy z nas ma „dobre” i „złe” geny; nasz styl życia wpływa na aktywność jednych lub drugich, a nie jedząc mięsa, aktywizujemy te „dobre”

 

Zobacz też: Będą jej PLUĆ do zupy! Takie wiadomości dostaje Joanna OPOZDA od…

 

fot. https://www.facebook.com/pg/LubieJescTo/

źródło: onet

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version