Zamiast liczyć kalorie i się głodzić, lepiej skorzystaj z diety bogatej w białko.
Ze względu na sposób, w jaki ludzki organizm traktuje białko, czyli stawia je przed węglowodanami i tłuszczami, polecana przez nas dieta jest idealna. W ciągu ostatnich 60 lat, odsetek białka w dietach zachodnich spadł, a naukowcy sugerują, że może to wyjaśnić gwałtowny wzrost poziomu otyłości.
„Możemy wykorzystać te informacje, aby zapobiegać otyłości, poprzez zapewnienie organizmowi wystarczającego poziomu białka, które zaspokoi nasz apetyt i dostarczy substancji odżywczych” – powiedział ekolog David Raubenheimer, profesor z University of Sydney.
Czytaj też: 7 błędów popełnianych przez osoby stosujące diety odchudzające
Raubenheimer przedstawił wyniki swoich badań na dorocznym spotkaniu Towarzystwa Biologii Doświadczalnej w Manchesterze, i mówi, że mogą one wyjaśnić, dlaczego diety wysokie w białka, takie jak dieta Atkinsa, pomagają ludziom schudnąć. Ostrzegł też, że taka dieta może prowadzić do problemów zdrowotnych, jeżeli nie stosuje jej się racjonalnie. Ważnym jest to, aby osiągnąć właściwą równowagę żywieniową.
Zespół profesora Raubenheimera robił badania na pawianach i okazało się, że mimo różnych kombinacji podawania żywności, małpy codziennie musiały mieć dostarczane białko, aby wypełnić 20 procent i zapotrzebowania na energię. Inne badania wykazały, że małpy i orangutany też potrzebują zbilansowanej diety.
Badacze doszli do wniosku, że liczenie kalorii na nic się nie zda, jeżeli nie będziemy dostarczać organizmowi właściwych ilości białek, węglowodanów i tłuszczów. Wiele produktów jednak nie jest zrównoważonych i ma większą lub mniejszą pojemność białka, aniżeli węglowodanów. Naukowcy dowodzą, że zbilansowanie wszystkich składników wpływa znacząco na zdrowie.
Produkty wysokobiałkowe to:
- proszek jajeczny
- parmezan
- soja
- mleko w proszku
- kawior czerwony
- grzyby suszone białe
- kawior czarny
- orzeszki ziemne
- ser Gouda
- tuńczyk
- soczewica
- ser Cheddar
- groch
- bryndza
- twaróg tłusty
- twaróg
- fasola
- nasiona słonecznika
- krewetki
- pistacje
- ciecierzyca
- łosoś
- jagnięcina
- wołowina
- indyk
- królik
- kurczak
- wieprzowina
- wątroba wołowa
- nerki wołowe
Źródło: Dailymail.co.uk, Dietadlaserca.pl
Zdjęcia: Pixabay
Komentarze
Komentarze