Boli cię brzuch? Zjedz twaróg! Badanie wykazało, że twaróg zawiera przydatne gatunki bakterii, które mogą zwalczać toksyczną aflatoksynę B1, która może powodować bóle żołądka.
Zalety twarogu
Większość z nas lubi jeść twaróg. Jest on nie tylko dobry w smaku, ale także pomaga w trawieniu i utrzymuje zdrową skórę. Nowe badanie wykazało, że twaróg może również pomóc w walce z bólem żołądka.
Badanie opublikowane w czasopiśmie „Probiotics and Antimicrobial Proteins” wykazało, że twaróg zawiera przydatne gatunki bakterii, które mogą zwalczać toksyczną aflatoksynę B1, która może powodować bóle żołądka.
Aflatoksyna to toksyna, która jest wydzielana przez pleśń zwaną Aspergillus, o której wiadomo, że infekuje żywność taką jak pszenica i orzechy. Spożywanie tych produktów może negatywnie wpływać na nasze zdrowie – od łagodnego bólu brzucha, po zwiększone ryzyko raka. Aflatoksyna B1 jest w rzeczywistości jedną z najczęstszych przyczyn zatrucia pokarmowego.
Badania wykazały, że twaróg nie tylko może być pomocny w walce z bólem brzucha, ale też ma wiele innych właściwości zdrowotnych.
Czytaj też: Czym zastąpić jajko? Oto 5 zamienników JAJ!
Korzyści zdrowotne twarogu
1. Bogate źródło białka
Twaróg jest bogatym źródłem białka. Jeśli pochodzi z pełnego mleka śmietankowego, ma również wysoką zawartość tłuszczu. Zawiera też żelazo oraz wszystkie niezbędne minerały, takie jak wapń i magnez.
2. Wzmacnia kości i zęby
Twaróg jest jednym z najlepszych źródeł wapnia. 100 gramów twarożku ma aż 83 gramy białka! Odpowiednie poziomy wapnia zapewniają zdrowe kości, zęby, zdrowe mięśnie serca i sprawne funkcjonowanie nerwów.
3. Utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi
Twaróg może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Jest wypełniony magnezem, który zapewnia lepsze zdrowie serca i układu odpornościowego.
4. Dobry dla zdrowia serca
Twaróg może zdziałać cuda również dla zdrowia twojego serca, ponieważ zawiera potas, o którym wiadomo, że odgrywa kluczową rolę w bilansie płynów w organizmie. Potas nie tylko pomaga regulować równowagę płynów, ale także niweluje skutki nadmiernej ilości soli.
5. Poprawia trawienie
Twaróg może również pomóc w trawieniu, ponieważ ma przyzwoitą ilość fosforu, który pomaga w trawieniu i wydalaniu. Magnez obecny w twarogu może zapobiegać zaparciom, ponieważ ma działanie przeczyszczające. Oznacza to, że wciąga wodę do stolca, dzięki czemu jest on bardziej miękki i łatwiejszy do przejścia przez ściany jelit.
6. Bogate źródło kwasu foliowego
Folian to witamina, która jest niezbędna dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy pomaga w rozwoju płodu u przyszłych matek. Poza tym, folian odgrywa również kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek.
Czytaj też: Pełne czy o niskiej zawartości tłuszczu? Jakie mleko jest LEPSZE dla naszego dziecka?
Źródło: Indianexpress, Food.ndtv.com
Zdjęcia: Unsplash
Komentarze
Komentarze