Istnieje wiele powodów, dla których możesz nie chcieć używać jaj – od alergii na jajka, po różne ograniczenia dietetyczne. Niestety, praktycznie każdy przepis w jakiś sposób wymaga użycia jaj. Jak się jednak okazuje – niekoniecznie.
Istnieje wiele różnych produktów, którymi można zastąpić jajka, w tym nasiona Chia, niektóre owoce, soda oczyszczona, maślanka i wiele innych.
1. Owoce
Istnieje kilka różnych owoców, które po zgnieceniu z powodzeniem mogą zastępować jajka. Jabłko jest jednym z nich, ale popularne są również banany i awokado. Jedna czwarta zmiażdżonych owoców zastąpi jedno jajko. Powstałe babeczki lub chleb, będą bardzo gęste i wilgotne, co zapewni im dodatkowy smak.
2. Nasiona Chia
Użyj nasion chia lub lnu. Te malutkie nasiona absorbują wodę i mają właściwości zagęstniające, a także są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wymieszać jedną łyżkę stołową nasion Chia lub nasion lnu z 3 łyżkami wody, aby zastąpić jedno jajko. Przed dodaniem do receptury całość dokładnie wymieszaj, aby nasiona mogły wchłonąć wodę.
3. Soda oczyszczona i ocet
Wymieszaj jedną łyżeczkę sody oczyszczonej z jedną łyżką octu, aby zastąpić jedno jajko. Podobnie jak w przypadku elementarnego eksperymentu naukowego, soda do pieczenia reaguje z octem, a powstała mieszanka sprawia, że pieczenie jest lżejsze a danie bardziej puszyste.
4. Jogurt, maślanka i woda gazowana
Wszystkie z nich mogą być mieszane razem i używane jako substytuty jajek. Jedna czwarta szklanki takiej mikstury zastąpi jedno jajko.
5. Mąka ararutowa
Mąkę tę wytwarza się z południowoamerykańskiego korzenia, który jest bardzo bogaty w skrobię, podobnie jak skrobia kukurydziana. Wymieszaj 2 łyżki proszku korzennego z 3 łyżkami wody, aby zastąpić jedno jajko.
Czytaj też: Jajka – dlaczego warto je jeść?
Źródło: Nutritionandyou.com
Zdjęcia: Unsplash, Pixabay
Komentarze
Komentarze