Site icon Dziecko i Figura

Jajka – dlaczego warto je jeść?

jajka

Pexels

Na twardo, na miękko, jajecznica, omlet… Jajka można jeść pod różnymi postaciami. Są one składnikami wielu potraw.

Istnieje jednak powszechna opinia, że jajka są bardzo szkodliwe, a spożywanie ich w dużej ilości może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Czy jest to prawdą?

Jakie wartościowe substancje potrzebne naszemu organizmowi zawarte są w jajkach?

Białko

Zawiera ono witaminy z grupy B oraz sole mineralne. Jego najcenniejszym bogactwem są aminokwasy. Szczególnie ważne dla naszego organizmu są bakteriobójcze lizozymy. Są one wykorzystywane przy produkcji szczepionek. Białko jaj jest bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm, bo aż w 94 proc.

Żółtko

Żółtko natomiast jest źródłem witamin A, D i PP. Zawiera również witaminy z grupy B. Składnikami żółtka są: łatwo przyswajalne żelazo, potas, sód, magnez, siarka i chlor, a także ok. 30 proc. tłuszczu. Skorupka, która chroni jajko, składa się głównie z wapnia. W postaci wysuszonej i zmielonej jest skutecznym lekiem na osteoporozę.

Pexels

Tłuszcze

Tłuszcze zawarte w jajkach to przede wszystkim tłuszcze nienasycone. Mają one działanie przeciwmiażdżycowe i są bardzo korzystne dla człowieka. Istotnym elementem jajek są również kwasy tłuszczowe zawarte w żółtku, które występują także w kobiecym mleku.

Wiele osób uważa, że wysoki poziom cholesterolu we krwi jest spowodowany częstym spożywaniem jajek. Cholesterol zawarty w jajkach nie wpływa na wzrost poziomu cholesterolu w naszym organizmie, a jego działanie zostaje niwelowane przez lecytynę, która jest składnikiem żółtka.

Jakie są zatem zalecenia lekarzy dotyczące spożywania jajek?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w diecie dorosłego i zdrowego człowieka może znaleźć się nawet dziesięć jajek tygodniowo (liczba ta zawiera także jajka użyte do przyrządzania np. makaronów, kotletów, ciast). Polscy lekarze są jednak bardziej ostrożni, a zgodnie z ich zaleceniami odpowiednia porcja to ok. pięciu jajek na tydzień.

Jeśli jesteś wielbicielką jajek, zastosuj się do jednej zasady. Im mniej tłuszczów zwierzęcych i tłustych serów, a więcej warzyw, owoców i chudego nabiału, tym częściej możesz pozwolić sobie na danie składające się z tego produktu.

Czytaj też: 7 powodów, dla których warto jeść śniadanie. Czy wiedzieliście, że…

Źródło: Foodmatters.com

Zdjęcia: Pexels

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version