Czy zastanawialiście się kiedyś, w których warzywach i owocach znajdziemy najwięcej wody? Dostarczanie odpowiedniej dawki wody do organizmu, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie i zachować szczupłą sylwetkę. Okazuje się, że niektóre owoce i warzywa to nie tylko nawadniają nasze ciało, ale również posiadają silne właściwości antynowotworowe.
Ogórek uplasował się na najwyższej pozycji wśród wszystkich wymienionych owoców i warzyw, nie ma się co dziwić, ponieważ w jego składzie znajduje się aż 97 % wody! Niewiele mniej, 96% wody zawiera cukinia. Warto dodawać je do do codziennych posiłków. Są niskokaloryczne i soczyste. Smakują wyśmienicie.
Rzodkiewka zawiera w swoim składzie 95% wody, posiada ogromne zasoby witaminy C, posiada właściwości antyseptyczne i chroni nas przed chorobami. Bogata jest w żelazo oraz potas.
Jest mnóstwo potraw, które bazują na tym wyjątkowym warzywie! Warto więc pomyśleć o kolejnym posiłku i dodać do niego pomidora. W jego składzie znajdziemy aż 95% wody. W pomidorach znajdziemy likopen- silny antyoksydant, z grupy karotenoidów. Za sprawą tego przeciwutleniacza, pomidor ma czerwoną barwę i jest polecany w codziennej diecie.
Jedząc seler, nawodnisz swój organizm (zawartość 96% wody) i oczyścisz go ze złogów oraz toksyn, które się w nim nagromadziły. Seler naciowy polecany jest osobom na diecie, ponieważ ma silne działanie odchudzające. Posiada tzw. ujemne kalorie- oznacza to, że nasz organizm zużywa więcej energii do strawienia go, niż znajdziemy w samym selerze naciowym.
Czas na coś wyjątkowego! Jednym z najsmaczniejszych i niskokalorycznych owoców, o wysokiej zawartości wody jest truskawka. Truskawki wspaniale nawadniają nasz organizm, ponieważ w ich składzie znajdziemy aż 92% wody. Te czerwone owoce mają silne działanie przeciwwirusowe i antyrakowe (w swoim składzie zawierają odpowiedzialny za to kwas elagowy). Są bogatym źródłem witamin A i C.
Wszyscy uwielbiamy arbuzy! Te pyszne owoce nie tylko gaszą pragnienie, ale również dostarczają nam niezbędnych witamin. W ich składzie znajdziemy witaminy A i C. Arbuzy wspomagają nawodnienie organizmu. Jedząc je, chronimy nasz organizm przed groźnymi wirusami. Spożywanie arbuza powoduje, że nasza skóra staje się jędrna i miła w dotyku.
W papryce znajduje się aż 92% wody. Papryka ma silne działanie przeciwnowotworowe, warto więc je spożywać często! Papryka to bogato źródło witaminy A oraz C, a także dobroczynnych karotenoidów.
Zobacz też: Niesamowite DZIAŁANIE NAPOJU! Spala TŁUSZCZ w bardzo krótkim czasie!
Źródło: sokinazdrowie.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze