Koktajle są szybkie w przygotowaniu i zdrowe, a przy okazji najczęściej wspaniale smakują. Te, które dzisiaj przedstawimy zawierają probiotyki, witaminy, minerały i nienasycone tłuszcze, a w dodatku służą zachowaniu płaskiego brzucha. Są idealne na śniadanie, lunch czy podwieczorek.
Oto i one:
Mango smoothie
Potrzeba nam:
- 1⁄4 kubka pokrojonego w kostkę mango
- 1⁄4 kubka purée z awokado
- 1⁄4 szklanki soku z mango
- 1⁄4 szklanki naturalnego kefiru
- 1 łyżkę soku wyciśniętego z limonki
- 1 łyżkę blendera
Miksujemy, dopóki nie staną się jednolitą masą.
Borówkowy smoothie
Potrzebujemy:
- 1 kubek mleka z orzechów
- 1 kubek mrożonych, niesłodzonych borówek
- 1 łyżkę oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 1 łyżkę nasion chia
Mleko, nasiona i borówki umieszczamy w blenderze i doprowadzamy do pożądanej konsystencji.
Wlewamy koktajl do wysokiej szklanki i mieszamy z olejem.
Czytaj też: Przyjemne ODCHUDZANIE? Poznaj zasady DIETY BANANOWEJ!
Smoothie z bananów i masła z orzechów nerkowca
Przygotowujemy:
- 1⁄2 kubka mleka z orzechów
- 1⁄2 kubka naturalnego kefiru
- 2 łyżki niesolonego masła z orzechów nerkowca (można zrobić samodzielnie)
- 1⁄4 bardzo dojrzałego banana
- 1 łyżkę miodu
- 1 łyżkę nasion chia
- 4 kostki lodu
Wszystko razem blendujemy do uzyskania gładkiego napoju.
Czekoladowo-malinowy smoothie
Potrzebujemy:
- 1⁄2 kubka mleka z orzechów
- 170 gram naturalnego kefiru
- 1 łyżkę kakao
- 1 kubek świeżych malin
- 1 łyżkę nasion chia
Wszystko umieszczamy w blenderze i „miksujemy” przez minutę.
Cytrusowy smoothie
Przygotowujemy:
- 1 kubek mleka z orzechów
- 170 gram naturalnego kefiru
- 1 średnią pomarańczę (obraną, wyczyszczoną i pokrojoną na kawałki)
- 1⁄2 cytryny (obraną, wyczyszczoną i pokrojoną na kawałki)
- 1 łyżkę oleju lnianego tłoczonego na zimno, 1 łyżkę nasion chia i garść kostek lodu
Mleko, kefir, owoce, nasiona i lód blendujemy przez minutę, a następnie przelewamy do wysokiej szklanki i mieszamy z olejem.
Życzymy zdrowia i smacznego!
Źródło: Naturalblaze.com
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze