Od wieków herbata łączona była z cukrem, co doprowadziło do tego, że każdy z tych towarów był traktowany jako dobro suplementarne. W dzisiejszych czasach na rynku występuje mnóstwo produktów, których możemy używać do słodzenia ulubionych napojów. Miód, a może syrop klonowy? Który z nich okaże się lepszą alternatywą dla białego cukru?
Miód
Miód może być idealną alternatywą dla białego cukru, ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Zawiera on w swoim składzie kwasy fenolowe, flawonoidy, kwas askorbinowy, karotenoidy. Ma działanie energetyczne, budulcowe, regulujące, a także detoksykacyjne dla organizmu. Musimy jednak pamiętać, aby nie dodawać go do wrzątku, ponieważ straci swoje prozdrowotne właściwości. Woda musi być ostudzona.
Syrop klonowy
Wszyscy uwielbiamy tzw. pancakes, czyli grube, puszyste naleśniki, do których zwykle dodaje się syropu klonowego. Okazuje się, że syropem można słodzić również ulubione napoje, takie jak kawa czy herbata. Jest to składnik, którego używano już w czasach prekolumbijskich. Syrop klonowy uważany jest za dużo zdrowszą alternatywę dla cukru, ze względu na cenne minerały i witaminy, które występują w jego składzie. Ma również sporą zawartość przeciwutleniaczy.
Glukoza do słodzenia
Glukoza jest cukrem prostym, który dla organizmu jest bardzo łatwo przyswajalny. Często nazywana jest cukrem gronowym. Cukier gronowy jest podstawowym i najefektywniejszym paliwem dla naszych mięśni i mózgu. W smaku jest zdecydowanie mniej słodki od innych występujących na rynku cukrów (białych i brązowych). Glukoza po wchłonięciu od razu trafia do krwiobiegu.
Zobacz też: WYPIJ HERBATĘ Z TYM SOKIEM! TO SPRAWDZONY SPOSÓB na przeziębienie i ból gardła
Źródło: polki.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze