Wiele osób zastanawia się, czy jedzenie surowej ryby, jest bezpieczne dla zdrowia. Otóż, jedzenie surowej ryby jest bezpieczne, jeśli oczywiście spożywamy ryby wolne od bakterii, wirusów i metali ciężkich…
Ludzie przez tysiące lat, żywili się surową rybą, ale w ubiegłym stuleciu zaobserwowano znaczny wzrost zanieczyszczenia środowiska morskiego, co doprowadziło do zanieczyszczenia populacji ryb. Chociaż spożywanie niektórych surowych ryb jest bezpieczne, a przy tym ma dla nas wiele korzyści zdrowotnych, musimy wiedzieć, jakie dokładnie rodzaje surowych ryb możemy jeść.
Czytaj też: 7 korzyści zdrowotnych oleju z łososia! To doskonały lek na…
Na przykład, możesz jeść surowego łososia i ryby, które można znaleźć w sushi, ale nie powinnaś jeść surowego bassa wielkogębowego, mintaja i plamiaka. Możesz zachorować od jedzenia surowej ryby, ale surowe ryby mogą też być czasem zdrowsze niż ryby, które są gotowane.
Jakie są korzyści?
Jedzenie bezpiecznie pozyskiwanych i wolnych od patogenów surowych ryb, może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych, takich jak min. zmniejszenie zmęczenia oraz zwiększenie całkowitego spożycia kwasów tłuszczowych Omega-3, które wykazują wiele korzyści zdrowotnych (odgrywają ważną rolę w utrzymaniu optymalnego zdrowia mózgu, pomagają spowolnić narastanie szkodliwej płytki w tętnicach, mają właściwości przeciwzapalne). Należy jednak pamiętać, że gotowanie ryby zmniejsza zawartość składników odżywczych, szczególnie jeśli chodzi o przeciwzapalne kwasy tłuszczowe.
Jakie jest ryzyko?
Istnieje kilka niebezpieczeństw związanych z jedzeniem surowych ryb, których można uniknąć, spożywając ryby pochodzące tylko z zaufanych źródeł.
- Komplikacje związane z ciążą (metale ciężkie)
- Zakażenia pasożytnicze (przywry wątrobowe, tasiemce, glisty)
- Infekcje bakteryjne
- Toksyczność metali ciężkich (rtęć)
- Wyższy poziom zanieczyszczenia środowiska
Jak zminimalizować ryzyko związane z jedzeniem surowej ryby?
Jeśli chcesz zminimalizować ryzyko związane z jedzeniem surowej ryby:
- Dokładnie sprawdzaj ryby przed zjedzeniem
- Jedz mrożone ryby
- Kupuj ryby, które leżały w lodówce
- Jedz tylko te ryby, które świeżo pachną
- Nie przetrzymuj ryb zbyt długo przed zjedzeniem
- Kupuj ryby tylko od zaufanych dostawców, którzy mają dobre relacje z restauracjami i dystrybutorami
Czytaj też: Gessler OSTRZEGA! Nie kupuj tej ryby!
Źródło: Naturalblaze
Zdjęcia: Unsplash, Pixabay
Komentarze
Komentarze